Orașul a ridicat miercuri cele mai importante restricții impuse celor 25 de milioane de locuitori ai săi, un pas în plus către o ridicare totală a izolării care exasperează populația și sugrumă economia.

Miercuri, orașul Shanghai a ridicat cele mai importante restricții anti-Covid impuse timp de două luni celor 25 de milioane de locuitori ai săi, un pas în plus către o ridicare a izolării care exasperează populația și sugrumă economia, potrivit Le Figaro.

Mai multe măsuri fuseseră deja relaxate în ultimele zile datorită scăderii puternice a numărului de cazuri pozitive. Dar populația putea, în general, să iasă, în cel mai bun caz, doar câteva ore pe zi, și cu condiția să fie într-un cartier fără niciun caz.

Miercuri dimineața, oamenii din Shanghai se întorceau la muncă, în timp ce unele magazine se pregăteau să se deschidă.Metroul și transportul public funcționau din nou. "Acesta este momentul pe care îl așteptăm de mult timp", a salutat primarul din Shanghai pe rețelele de socializare.

Autoritățile au avertizat însă că revenirea la normal nu are loc deocamdată. Centrele comerciale, magazinele de proximitate, farmaciile și saloanele de înfrumusețare pot funcționa doar la 75% din capacitate. Sălile de sport și cinematografele vor rămâne închise, iar redeschiderea școlilor se va face de la caz la caz. Marți, au fost coborâte impunătoarele garduri galbene care împiedicaseră locuitorii să-și părăsească locuințele timp de două luni.

În timp ce muncitorii erau ocupați cu demontarea fortificațiilor anti-Covid, privitorii, mascați, au profitat de primii pași în libertate. Celebra arteră istorică Bund, de-a lungul râului Huangpu care străbate orașul, a revenit la viață cu locuitori dornici să-și facă poze. Închiderea celui mai mare oraș din China a fost o lovitură zdrobitoare pentru locuitorii săi.În ciuda creșterii amețitoare a cazurilor pozitive în martie, municipalitatea a respins inițial ideea de izolare, invocând importanța Shanghaiului pentru economie. Dar autoritățile și-au anulat decizia la începutul lunii aprilie pentru a limita în grabă întreaga metropolă.

Unii locuitori erau deja acolo cu mult înainte de această dată. Mulți au fost exasperați de problemele legate de aprovizionarea cu produse proaspete și de accesul la îngrijiri medicale non-Covid.Carantina din Shanghai este a doua cea mai lungă din China de la începutul pandemiei. În 2020, cea din Wuhan (centrul țării), primul oraș din lume afectat de Covid, durase 76 de zile. Închiderea Shanghaiului a slăbit economia, a penalizat producția, a limitat consumul și a perturbat serios lanțurile de aprovizionare.

Sursa: RADOR