La nivel mondial au fost înregistrate peste 116 milioane de cazuri de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2, care a provocat în total aproape 2,6 milioane de decese în peste un an de la declanșarea epidemiei.

Statele Unite se apropie de pragul de 30 de milioane de cazuri, de aproape trei ori mai mult decât India și Brazilia, care au raportat fiecare circa 11 milioane de infectări, potrivit datelor centralizate pe worldometers.info.

Top 5 al statelor afectate este completat de Rusia și Marea Britanie, fiecare cu peste 4,2 milioane de cazuri. Franța se apropie de 4 milioane, iar Spania și Italia, țările europene cele mai afectate la începutul pandemiei, au peste 3 milioane de cazuri. Pentru comparație, România este în top 25 de state după numărul de infecții raportate, cu 820.000 de cazuri.

Italia a depășit vineri pragul de 3 milioane de infectări cu SARS-Cov-2 de la începutul pandemiei. Potrivit Ministerului Sănătății, 99.271 de persoane au murit din cauza COVID-19.

Președintele Institutului Superior de Sănătate Silvio Brusaferro a spus că infectările sunt în creștere și că apar în principal la nivel de familii. „Ne apropiem de pragul de alarmă de 250 de cazuri la 100 de mii de locuitori, care necesită măsuri în timp util. Acest prag a fost depășit în 5 regiuni, iar altele îl vor depăși curând”, a adăugat el.

Cehia, una dintre țările europene cele mai afectate de COVID-19, a cerut vineri Germaniei, Elveției și Poloniei să preia zeci de pacienți COVID-19, întrucât în spitalele sale situația a ajuns într-un punct critic. „Numărul mare al noilor pacienți infectați a sporit presiunea asupra sistemului sanitar, iar numărul pacienților care necesită spitalizare crește”, a explicat Ministerul ceh al Sănătății.

Vineri dimineață erau spitalizați 8.153 de pacienți COVID-19, dintre care 1.735 la ATI. Pe ansamblul Cehiei, 13% din capacitatea de la ATI este liberă, iar în capitala Praga, numai 5%.

În acest context, Cehia a decis să introducă un bonus de carantină - persoanele care sunt în carantină din cauza COVID-19 vor primi un bonus de până la 370 de coroane (14 euro) pe zi, conform unui act normativ semnat vineri de președintele Cehiei, Milos Zeman.

Noul bonus va fi plătit celor cărora li s-a ordonat să intre în carantină timp de 14 zile și se va adăuga concediului medical plătit pe caz de boală. Suma totală nu trebuie însă să depășească 90% din câștigul mediu.

Obiectivul acestui bonus este acela de a-i motiva pe oameni să rămână în izolare și să raporteze medicului contactele lor, pentru a ajuta la oprirea răspândirii coronavirusului. Potrivit autorităților cehe, multe persoane infectate nu au dezvăluit numele celor cu care au intrat în contact de teamă că vor provoca probleme financiare prietenilor sau rudelor.

În prezent, Cehia are cea mai ridicată rată de noi infecții din Uniunea Europeană. Peste 800 de persoane la 100.000 de locuitori au fost infectate cu coronavirus în ultimele șapte zile. De la debutul pandemiei, în Cehia au fost înregistrate aproape 1,3 milioane cazuri de infecție și 21.235 de decese din cauza coronavirusului.

Marea Britanie va putea amenda începând de luni cu 200 de lire sterline persoanele care nu prezintă la aeroport un nou document justificativ cerut în cadrul restricțiilor antiepidemice pentru a putea călători în străinătate sau care invocă motive false pentru a ieși din țară..

Ca măsură de prevenire a importării de noi cazuri de COVID-19 și a aducerii în țară a unor noi variante ale coronavirusului de către persoanele care pleacă în afara țării și apoi se întorc, guvernul condus de Boris Johnson a decis interzicerea călătoriilor internaționale neesențiale până cel mai devreme pe 17 mai.

Singurele motive acceptate pentru a călători în afara țării sunt cele profesionale, medicale, educaționale, voluntariatul sau funeraliile.

De asemenea, persoanele care sosesc în Marea Britanie trebuie să rămână în carantină în hoteluri și să efectueze cel puțin trei teste de COVID-19 înainte și după sosire. 

Canada a anunțat vineri că a autorizat un al patrulea vaccin împotriva COVID-19, cel al laboratorului american Johnson&Johnson.

Guvernul canadian, care a dat deja undă verde vaccinurilor de la Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca, a comandat până la 38 de milioane de doze din acest vaccin, care este primul vaccin cu doză unică dintre cele omologate împotriva COVID-19 în țară.

Vaccinul este aprobat pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste. Un avantaj important în materie de logistică, acest vaccin poate fi păstrat la temperatura frigiderului (2° până la 8° C) timp de până la trei luni.

Belgia a anunțat interzicerea călătoriilor neesențiale în afara granițelor și către această țară a fost prelungită până la 18 aprilie, ceea ce include și sărbătorile de Paște, a anunțat vineri seara premierul belgian Alexander De Croo.

(Grupaj realizat din surse HotNews și Agerpres)