Epidemia de COVID-19 a provocat aproximativ 115.000 de decese în întreaga lume, în condițiile în care peste 1,85 milioane de oameni au fost infectați, arată datele centralizate de Universitatea Johns Hopkins.

UPDATE:

Italia: Cel mai mic număr de noi cazuri din ultimele șase zile au fost raportate luni, dar numărul deceselor crește.

Italia a înregistrat încă 3.153 de îmbolnăviri cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, față de 4.092 în ziua precedentă. În total, 159.916 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus de la începutul epidemiei.

Dintre acestea, 20.465 au murit. Încă 566 de decese au fost anunțate luni, un număr în creștere față de cele 431 confirmate duminică.

**********

Marea Britanie: Premierul Boris Johnson este în recuperare, nu se întoarce la lucru încă, după ce a fost recent externat din spital.

Premierul britanic se recupera luni la reședința de la Chequers, la circa 50 km nord-vest de Londra, de pe urma bolii COVID-19, în prima zi a unei săptămâni în care guvernul său urmează să decidă dacă prelungește măsurile de izolare.

Luni, Ministerul Sănătății a raportat o creștere cu 717 a numărului de decese, care au ajuns la un total de 11.329. În același timp, bilanțul cazurilor de infectare s-a majorat cu 4.342, ridicând numărul total la 88.621.

Rusia: Președintele Vladimir Putin a spus luni că situația legată de răspândirea noului coronavirus în Rusia s-a înrăutățit și că guvenrul rus ar putea apela la resursele Ministerului Apărării pentru a face față crizei.

„Situația se schimbă în fiecare zi și, din păcate, nu în bine. Numărul bolnavilor este în creștere, sunt tot mai multe cazuri de evoluție severă a bolii. Trebuie să se ia în considerare toate posibilitățile, inclusiv resursele Ministerului Apărării; dacă acest lucru va fi, desigur, necesar, ele pot fi și trebuie utilizate”, a spus Putin în cadrul reuniunii destinate examinării situației sanitar-epidemiologice din țară.

În ultimele 24 de ore în Rusia s-au înregistrat 2.558 noi cazuri de contaminare, mărind bilanțul la 18.328 de cazuri și 148 de morți de COVID-19. 

********** 

Spania se întoarce la lucru

Sute de mii de angajați din Spania pot reveni de luni la serviciu, ca urmare a unei prime relaxări a restricțiilor de circulație impuse de guvern după izbucnirea epidemiei de coronavirus.

Spania a înregistrat 517 decese de coronavirus în ultimele 24 de ore, o scădere semnificativă față de cele 619 decese consemnate duminică, a anunțat luni Ministerul Sănătății spaniol.

Astfel, numărul total al deceselor de la izbucnirea epidemiei de coronavirus a ajuns la 17.489. Totodată, numărul cazurilor confirmate de contagiere a crescut în ultimele 24 de ore de la 166.019 la 169.496.

Din punct de vedere procentual, potrivit datelor Ministerului Sănătății din Spania, citate de cotidianul El Pais, numărul cazurilor de contagiere a crescut cu 2%, iar cel al deceselor cu 3% într-un interval de 24 de ore, cea mai redusă creștere de la debutul crizei sanitare.

Astfel, în regiunile spaniole unde luni, a doua zi de Paște pentru catolici și protestanți, nu este sărbătoare națională, a fost permisă ieșirea din locuințe a celor care au de mers la muncă. Potrivit estimărilor presei locale, preluate de dpa, la Madrid au beneficiat de ridicarea interdicției circa 300.000 de angajați.

Până duminică, inclusiv, în Spania a fost permisă deplasarea la locurile de muncă doar pentru personalul cu funcții considerate vitale. Acum își pot relua activitatea unele sectoare cum ar fi construcțiile și producția în fabrici.

Merkel așteaptă recomandări din mediul academic

În schimb, Germania nu este pregătită încă pentru o relaxare. Cancelarul german Angela Merkel a spus că recomandările mediului academic vor conta mult în perspectiva unei relaxări a restricțiilor impuse la jumătatea lui martie.

Merkel și premierii celor 16 landuri așteaptă luni recomandări de la Academia națională de științe privind o eventuală relaxare a măsurilor de distanțare socială impuse în legătură cu pandemia cu noul coronavirus.

Cancelarul va discuta aceste recomandări cu membrii cabinetului, iar miercuri va susține o videoconferință cu responsabilii landurilor pentru a discuta despre o posibilă cale de ieșire din "lockdown" și de gestionare a recesiunii cu care se va confrunta, cel mai probabil, Germania. 

În Germania, au fost confirmate peste 127.000 de infectări cu noul coronavirus și peste 3.000 de decese cauzate de acesta.

Germania și Spania sunt două dintre statele care au raportat cel mai mare număr de infectări. De departe, primul loc este ocupat de Statele Unite, cu peste 560.000 de cazuri. În weekend, SUA a depășit Italia la numărul de decese provocate de COVID-19, iar acum înregistrează peste 22.000.

În Italia, au murit circa 19.900 de oameni din cauza COVID-19, dintr-un total de peste 156.000 de cazuri de infectare.

Franța și Marea Britanie sunt celelalte două țări în care numărul deceselor a depășit 10.000.

Franța a înregistrat 14.393 de decese, dintr-un total de 132.591 de cazuri, în timp ce britanicii au raportat 10.612 decese, din peste 84.000 de cazuri.

Toate cele șase state sunt în statistici peste China, țara de origine a epidemiei, care a înregistrat în statisticile oficiale peste 82.000 de cazuri de infectare și 3.341 de decese. 

Președintele Franței Emmanuel Macron a anunțat luni că măsurile de izolare vor fi prelungite până la 11 mai.

Cum arată lucrurile în estul Europei

Dintre țările vecine României, Ucraina a înregistrat în ultimele 24 de ore cele mai multe cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, 325, dar bilanțul cel mai mare al morților de COVID-19 se înregistrează în Ungaria, 109, transmite Agerpres.

În total în Bulgaria s-au înregistrat 676 de îmbolnăviri și 31 de decese, a declarat șeful grupului guvernamental de criză de la Sofia, general-maiorul Ventsislav Moutafchiiski, conform BTA. Bulgaria a anunțat luni șapte cazuri noi de COVID-19 și trei noi decese.

În Serbia s-au înregistrat până luni 3.630 de cazuri pozitive de COVID-19 și 80 de decese. De la ultima raportare din 11 aprilie, ora locală 15:00, 1.913 persoane au fost testate în Serbia, din care 250 au fost depistate pozitiv.

În Ungaria, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut la 1.458, în timp ce 10 pacienți au murit într-o singură zi, a raportat luni dimineață koronavirus.gov.hu, site-ului web al guvernului. Numărul total al deceselor este de 109, în timp ce 120 de pacienți s-au vindecat.

Ucraina a înregistrat 325 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, inclusiv 12 cazuri în rândul copiilor și 85 de cadre medicale, potrivit ministrului sănătății Maksim Stepavon, citat de Ukrinform.

"În total, 3.102 cazuri au fost confirmate, dintre care 201 copii și 530 de lucrători medicali", a spus Stepanov luni într-un briefing. Zece persoane au murit în ultimele 24 de ore, majoritatea cu alte boli.

Ministerul Sănătății din Republica Moldova a anunțat luni, pe pagina sa de Facebook, un nou deces de COVID-19, numărul total de morți fiind de 33.

Autoritățile din Kosovo au plasat capitala Pristina în carantină începând de luni, la o zi după anunțul privind o creștere record a numărului de infectări cu noul coronavirus, transmite dpa.

Duminică după-amiază, Ministerul Sănătății a raportat 79 de cazuri noi de infectare și un total de 362, dintre care șapte decese și 58 de vindecări.

Cu tot cu Pristina, șapte din cele 38 de districte din Kosovo se află în carantină, în timp ce alte opt nu au raportat până acum niciun caz de contaminare cu noul coronavirus.