Epidemia de coronavirus își continuă expansiunea, în condițiile în care nu este încă disponibil un vaccin aprobat în majoritatea statelor lumii.

Potrivit statisticilor centralizate de worldometers.info, numărul infectărilor cu noul coronavirus depășește 38,7 milioane în întreaga lume, dintre care peste 29 de milioane sunt cazuri considerate vindecate.

Numărul deceselor provocate de COVID-19 a depășit un milion, iar în întreaga lume sunt în prezent mai mult de 8,5 milioane de cazuri active.

În aceste condiții, statele introduc noi restricții sau le înăspresc pe cele adoptate anterior, deși încearcă să evite un lockdown ca cel din primăvară.

Franța reinstituie de sâmbătă starea de urgență sanitară și va impune carantină nocturnă între orele 21.00 și 06.00, în mai multe metropole mari, inclusiv Paris, după ce numărul de cazuri noi a depășit 20.000 pentru a treia zi din ultimele șase.

Și în Marea Britanie s-au înregistrat aproape 20.000 de cazuri zilnice de noi infectări, iar guvernul implementează restricții la nivel local în anumite regiuni.

Irlanda interzice vizitele la domiciliu, iar regiunile de la frontiera cu Irlanda de Nord vor fi supuse unor noi restricții severe. Magazinele neesențiale, precum și centrele de distracții, piscinele și sălile de sport vor fi închise în comitatele de frontieră Donegal, Monaghan și Cavan, unde trăiesc circa 300.000 de persoane.

Populația, cu excepția „muncitorilor esențiali”, trebuie „să lucreze de acasă”, a precizat prim-ministrul Micheal Martin. Barurile și restaurantele vor trebui să închidă cu începere de vineri, vacanțele școlare vor fi extinse la două săptămâni, magazinele nu vor mai putea vinde alcool după orele 20.00, iar adunările cu mai mult de 15 persoane, cu excepția evenimentelor sportive autorizate, vor fi interzise.

Italia a raportat miercuri 7.332 noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, un bilanț zilnic chiar mai ridicat decât în martie, când țara a fost grav lovită de pandemie. Totuși, bilanțul zilnic al deceselor este considerabil mai mic, în jur de 40 pe zi, față de vârful din primăvară, când numărul zilnic al deceselor a depășit uneori și 900.

Germania introduce măsuri mai restrictive pentru a încerca să lupte împotriva unei resurgențe a pandemiei de COVID-19, după ce a înregistrat miercuri 5.000 de noi contaminări cu coronavirusul, un nivel nemaiatins de la măsurile de restricție din primăvară.

Numărul participanților la evenimente private va fi limitat de exemplu în regiunile care înregistrează peste 35 de noi contaminări la 100.000 de locuitori în șapte zile. În aceste regiuni, portul măștii va fi obligatoriu peste tot unde oamenii sunt apropiați unii de ceilalți mai mult timp.

Adunările vor fi limitate la 25 de persoane în instituțiile publice și la 15 în sălile private, limite care vor fi restrânse și mai mult dacă se atinge un prag mai ridicat de infectări.