Numărul deceselor provocate de noul coronavirus a depășit 1,2 milioane în întreaga lume, iar valul doi al pandemiei forțează autoritățile să reintroducă unele restricții de care credeam că am scăpat în primăvară.

Europa a ajuns la un total de peste 10 milioane de cazuri de coronavirus, America Latină și Caraibele la 11,2 milioane, iar Asia la 10,5 milioane, potrivit calculelor AFP.  În plus, doar Statele Unite au raportat peste 9,4 milioane de infectări cu noul coronavirus.

În același timp, tot mai multe state anunță zilnic noi bilanțuri record, astfel că, pentru a nu pune presiune pe sistemele medicale, au revenit restricțiile mai drastice.

Mai multe state europene au revenit la carantină, cerând populației să evite deplasările, cu mici excepții, și recomandând companiilor să apeleze majoritar la munca de acasă.

MAREA BRITANIE

Guvernul britanic a decis sâmbătă ca Anglia să reintre în carantină începând de joi, 5 noiembrie, până pe 2 decembrie, dar măsura nu vizează Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, unde decizia carantinării revine autorităților din fiecare provincie britanică.

Magazine neesențiale, precum și locurile de agrement și divertisment vor fi închise, la fel și puburile, barurile și restaurantele, care pot oferi doar servicii de livrare la domiciliu sau la pachet, dar școlile și alte instituții de învățământ vor rămâne deschise.

Marea Britanie, care a depășit sâmbătă pragul de un milion de cazuri, este țara europeană cu cele mai multe decese provocate de COVID-19, peste 46.000.

Totuși, noua „închidere” nu este la fel de restrictivă ca cea din primăvară, dar va implica faptul că cetățenilor nu li se va permite să părăsească casele pentru alte motive decât educația, munca sau cumpărăturile esențiale, a explicat premierul. O oră pe zi de exerciții și contactul cu o singură persoană dintr-o altă familie vor fi, de asemenea, permise.

PORTUGALIA

Guvernul portughez a anunțat sâmbătă noi restricții începând din 4 noiembrie pentru majoritatea țării, cerând populației să stea acasă, cu excepția deplasărilor pentru a ajunge la serviciu, la școală sau la cumpărături, și a cerut companiilor ca angajații să lucreze de la distanță.

Premierul Antonio Costa a declarat că măsurile vor viza 121 municipalități, între care regiunile cheie Lisabona și Porto. În zonele afectate locuiește aproximativ 70% din populația Portugaliei, țară cu aproximativ 10 milioane de locuitori.

Portugalia a înregistrat un număr relativ scăzut de 141.279 de cazuri infecții și 2.507 de decese, dar cazurile zilnice au atins vineri un record de 4.656 înainte de a scădea la 4.007 sâmbătă, când numărul deceselor a crescut cu 39.

AUSTRIA

Guvernul austriac a anunțat sâmbătă o nouă izolare - începând de marți și până la sfârșitul lui noiembrie -, printr-o interdicție a circulației pe timpul nopții și închiderea restaurantelor, hotelurilor, instituțiilor culturale și sportive.

Numărul zilnic al infectărilor cu noul coronavirus a depășit vineri un vârf de 5.600 și se apropie de un prag de 6.000 de cazuri la care, potrivit Guvernului, spitalele riscă să nu mai poată primi pacienți.

Interdicția de circulație pe timpul nopții se aplică între orele locale 20.00 și 6.00. Teatrele urmează să fie închise, iar hotelurile să primească numai călători cu afaceri. Pe de altă parte, magazinele, întreprinderile, creșele și școlile primare rămân deschise, iar colegiile, liceele și universitățile trec la învățământul la distanță.

GRECIA

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat sâmbătă un „lockdown” parțial începând de marți, cu restricții de circulație pe timp de noapte și închiderea o lună a barurilor, restaurantelor și sălilor de sport în nordul țării și regiunea Attica, ce include capitala Atena, cele mai populate zone.

„Nu este o izolare ca în primăvară”, a asigurat șeful guvernului într-un mesaj televizat adresat națiunii. „Aceste noi reguli (...) se concentrează pe două surse care sunt verificabile, favorabile răspândirii virusului: divertismentul și deplasarea oamenilor”, a precizat el.

Școlile și magazinele rețelelor de retail în special vor rămâne deschise. „Măsurile vor începe marți la 6.00 dimineață (4.00 GMT) și circulația va fi interzisă după miezul nopții până la 5.00 ora locală (3.00 GMT)”, a spus Kyriakos Mitsotakis, care a precizat că este un plan de o lună pentru „a încerca să nu afectăm” Crăciunul.

RECORDURI

Mai multe state au raportat sâmbătă un număr record de infectări.

Ucraina a înregistrat 8.752 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, a anunțat sâmbătă Consiliul Securității și Apărării Naționale, în creștere față de cele 8.312 cazuri raportate vineri. Numărul total al infecțiilor este acum de 387.481.

Ungaria a raportat și ea un record de 3.908 cazuri sâmbătă, în timp ce numărul pacienților din spitale a depășit 4.000 pentru prima dată, conform datelor furnizate de guvern. Numărul deceselor a crescut cu 51, ajungând la 1.750.

Polonia a raportat un record de 21.897 de noi infecții cu coronavirus sâmbătă, față de 21.629 vineri, în timp ce țara se confruntă cu proteste masive în urma unei decizii de interzicere a avortului, luată săptămâna trecută. Guvernul polonez a anunțat vineri închiderea cimitirelor pentru trei zile, în preajma Sărbătorii Tuturor Sfinților, pentru a opri noile contaminări cu coronavirus în țară.

Germania a marcat sâmbătă un alt număr record zilnic de infecții cu coronavirus, înregistrând 19.059 de cazuri în ultimele 24 de ore, în timp ce țara se pregătește să înceapă o nouă perioadă de izolare săptămâna viitoare.

Cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale, Statele Unite au înregistrat vineri peste 94.000 de cazuri noi de coronavirus, cel mai mare număr zilnic de la începutul pandemiei, potrivit bilanțului publicat de Universitatea Johns Hopkins.

Și Italia, care a înregistrat peste 32.000 de cazuri zilnice, ar putea introduce măsuri de izolare în unele metropole începând de săptămâna viitoare.

Potrivit datelor centralizate pe www.worldometers.info, numărul infectărilor cu coronavirus este de aproximativ 46,4 milioane în întreaga lume, în timp ce numărul deceselor a depășit 1,2 milioane.

Grupaj realizat din surse Agerpres și HotNews