MINDSETCum gestionezi frica, furia, prejudecățile în criza coronavirus. Sfatul psihologului
Cum gestionezi relațiile cu ceilalți. Cum faci să nu îi urăști pe cei din jur doar pentru că pot fi purtători de coronavirus, ipotetic. Cum faci față prejudecăților că focarele apar într-o anumită minoritate?
Extinderea epidemiei de COVID-19 a adus cu sine și o reacție agresivă la adresa românilor din diaspora întorși în țară din partea celor din țară, precum și la adresa străinilor. Ce a trezit aceste reacții și cum poate fi gestionată situația, explică psihologul Andra Tănăsescu.
Andra Tănăsescu este psiholog și trainer NLP (neuro-programare lingvistică) și a răspuns întrebărilor EURACTIV.ro despre manifestările de hate speech, bullying, discriminare la adresa românilor care au venit din țările cu zone roșii, supunându-i, practic, oprobriului public doar pentru că s-au întors în țară.
Pe de o parte, există inconștienți care ignoră măsurile de siguranță și prevenție impuse. Pe de altă parte, îi „executăm” pe nevinovați, doar pentru că vin de la o anumită destinație sau pentru că ni se pare că sunt, potențial, purtători, fără să știm sigur. În același timp, suntem iritați de inconștiența altora care poate arăta o crasă lipsă de solidaritate.
În momentul în care reușim să ne detașăm de propria frică, pentru a privi obiectiv datele și a înțelege cu adevărat situația în care ne aflăm, vom putea determina exact ce este potrivit să facem și ce nu. În acest moment, îi catalogăm drept „inconștienți” pe cei care ies din proiecția noastră despre cum (credem noi) ar trebui să acționăm.
Este adevărat, a continua ca și când nu s-ar întâmpla nimic este o dovadă de ignoranță pură și de lipsă de solidaritate. Într-un moment în care este nevoie să ne susținem reciproc și să lucrăm împreună, ca și comunitate, alegerea de a nu schimba absolut nimic la stilul de viață și atitudinea de oaie neagră a societății este, din punctul meu de vedere, o dovadă pură de egoism.
Înainte de a vorbi despre recomandări, am să explic motivele pentru care le voi face.
Cu cât vom petrece mai mult timp în starea aceasta de panică, cu atât mai mult ne vom confrunta cu două reacții. Una este manifestarea respingerii celor care nu se conformează la ceea ce credem noi că este un comportament acceptat. A doua reacție va fi o scădere drastică a imunității la un număr foarte ridicat de oameni.
Este foarte bine cunoscut și dovedit faptul că stresul puternic care se întinde pe perioade îndelungate omoară celulele albe din organism, rezultând în scăderea capacității naturale a organismului de a se mai apăra împotriva oricărui tip de bacterie, infecție sau virus. Așadar, consider că putem face mai multe lucruri care să ne poată ajuta să trecem mai ușor prin această perioadă dificilă.
- Să avem grijă de propria liniște și igienă mintală și emoțională. Sănătatea pornește din interior, dintr-un psihic puternic și o gândire echilibrată.
- Să ne protejăm împotriva știrilor false, prin a ne lua informațiile doar din sursele sigure și de încredere ale autorităților.
- Să ne reorientăm atenția către lucrurile pozitive din viață. Printr-o atitudine de recunoștință și bucurie, ne ajutăm corpul să își mărească puterea de a ne menține sănătatea și vitalitatea.
- Să ne concentrăm mai degrabă pe vindecare și curățare. Puterea intenției este mai puternică decât orice iar dacă ne focusăm mai mult pe soluție, decât pe problemă, vom trece cu bine peste asta.
- Să dăm dovadă de empatie, răbdare și înțelegere față de semeni. Cu cât ne certăm, ne judecăm, ne criticăm mai mult, cu atât mai mult vom scădea energia și ne vom destabiliza.
- Să vorbim cu ceilalți cât mai mult despre ORICE ALTCEVA! Cu cât investim mai multă energie în asta, cu atât va persista mai mult.
- Să petrecem timp de calitate cu cei dragi. Nu doar să coexistăm în aceeași casă, ci să profităm de timpul acesta pentru a ne bucura de prezența lor în viața noastră.
- Să ne sunăm prietenii și rudele care stau singure în această perioadă. Au nevoie de noi mai mult decât avem impresia.
- Să ajutăm cum și când putem. Prin contribuția personală și muncă în echipă, ne putem apropia și putem ieși din acecastă situație cu bine.
- Să susținem producătorii locali și micii antreprenori. În felul acesta reducem, pe cât posibil, impactul economic și asigurăm atât echilibrul social cât și psihic al țării.
Ce fel de cazuri de anxietate vă sunt semnalate? V-ați confruntat și cu cazuri de ură exprimată față de cei care au venit din Italia, Spania, Israel, China?
Sunt foarte multe persoane real speriate și confuze în această perioadă. Din cauza fricii care se propagă, la nivel global, tot mai multe persoane încep să manifeste reacții psiho-somatice. Dureri de cap, palpitații, stări de vomă, amețeală, crampe puternice, etc. Și multe persoane încep să aibă atacuri de panică date de creșterea nivelului anxietății sau tulburări de somn. (sursa imaginii alăturate: pagina Facebook, Andra Tănăsescu)
Fiecare trece prin această perioadă în felul propriu. Unii mai ușor, alții mai greu. Sunt persoane care nu simt schimbări semnificative, alții care au rămas singuri sau care au rămas fără nici o sursă de venit. Sunt încercări grele pentru toți oamenii și este important să fim atenția la impactul pe care îl produc alegerile pe care le facem zi de zi.
Putem să alegem să ne concentrăm atenția în continuare pe tot ce ne lipsește, pe tot ce nu funcționează, pe toți cei care acționează diferit față de noi. Sau, putem alege varianta cealaltă.
Putem să fim alături de cei care au nevoie de noi. Putem să ne susținem prietenii, cunoștințele, vecinii sau membrii familiei care trec prin momente foarte dificile. Putem să cerem ajutorul, atât celor apropiați, cât și specialiștilor. Numai în Brașov știu sigur că suntem un număr semnificativ de terapeuți care oferim ședințe gratuite de consiliere celor care se simt copleșiți de evenimente.
Dacă stăm în casă nu înseamnă că trebuie să ne închidem sufletul! Hai să schimbăm modul în care merg lucrurile prin puterea exemplului personal. Să contribuim fiecare așa cum putem și știm mai bine. Să fim răbdători, să ne gândim la consecințele acțiunilor noastre și să ne oprim atunci când deciziile noastre pot face mai mult rău decât bine.
Sunt foarte impresionată de cum începem să ne adunăm din toate direcțiile și să contribuim fiecare cum putem pentru comunitate. Văd tot mai multe gesturi de susținere și de încurajare din partea multor persoane. Dacă vom continua tot așa, ne vom repune pe picioare mai repede decât ne-am aștepta!
Andra Tănăsescu este vicepreședinte al Asociației ”Generația Iubire” și al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică INLPSI, Psiholog, Trainer NLP și Consultant Panorama Socială.Experiența cu dansul ca terapie, studiile de psihosomatică și uneltele simplu de folosit ale NLP-ului m-au determinat să început cursurile de NLP Somato-Integrativ. Aceste cursuri de formare NLP sunt rezultatul îmbinării dintre tehnicile NLP, cele de dans terapie și de somato-terapie.
Comentarii