Premierul Ludovic Orban susține că Guvernul a pregătit deja mai mulți pași pentru repornirea economiei după ce va trece epidemia de COVID-19.

”Economia va reporni după ce trece epidemia, acest lucru este clar. Când va trece... sigur, sunt estimări pe care le-am făcut pe diferite scenarii, dar e clar până în momentul respectiv, noi trebuie să fim pregătiți cu câteva instrumente de susținere a relansării economice odată cu normalizarea. Deja am început, la inițiativa președintelui României am constituit un comitet de lucru în plan economic, cu reprezentanți ai instituțiilor importante ai mediului de afaceri.

Am demarat o consultare pe scară largă cu companiile, pe domeniul de activitate. Deja am avut discuții cu companii automotive, cu transportatorii, cu sectorul agro-alimentar. Continuăm consultările pe fiecare domeniu de activitate, pentru a pune un diagnostic corect și a putea face previziuni corecte”, a declarat duminică seara, la Digi 24, premierul Orban.

”Momentul în care vor reporni activitățile depinde de evoluția epidemiei. Cu cât restrângem răspândirea epidemiei, cu atât punctul de repornire va fi mai aproape. În ceea ce privește repornirea, cu siguranță că, atunci când vom avea date certe, ușor, gradual, așa cum am și impus măsurile, în funcție de evoluții și de ceea ce am considerat măsuri necesare, la fel vom restrânge restricțiile”, a adăugat Ludovic Orban.

Guvernul a solicitat INS să îi pună la dispoziție date pentru a avea o imagine mai corectă a modului în care economia a fost afectată de epidemie și, în special, situația pe diferite ramuri economice. De asemenea, se face o analiză la nivel internațional privitor la evoluția economiilor.

”Se știe că România este puternic legată de Europa. Noi avem 80% din schimburile comerciale cu Uniunea Europeană și în mare parte economia României este dependentă de felul în care evoluează aceste economii”, a spus premierul.

Tot duminică seara, la România TV, Ludovic Orban a precizat că vârful pandemiei de coronavirus va fi imediat după Paște. În funcție de ritmul de descreștere al răspândirii infecției cu COVID-19, autoritățile vor decide care dintre sectoarele economiei vor fi repornite.