Cel puțin 5 medici și 13 pacienți de la Spitalul Județean de Urgență Deva sunt infectați cu COVID-19. Unitatea a intrat în carantină, iar prefectul județului, Vasile Potecă, a decis suspendarea managerului.

Săitalul Județean de Urgență din Deva este închis total de duminică, astfel că nimeni nu intră și nu iese timp de 14 zile.

"DSP Hunedoara a transmis Spitalului Județean de Urgență Deva o adresă prin care se comunică luarea unor măsuri începând de duminică seara. Astfel, medicii depistați pozitiv COVID-19 vor fi internați pe Secția de Boli Infecțioase a spitalului, iar restul personalului medical va îngriji pacienții internați, fără a părăsi unitatea sanitară, timp de 14 zile. Spitalul este închis, pe principiul nimeni nu intră, nimeni nu iese. În această perioadă se intensifică procedurile de curățenie, dezinfecție, se instalează echipament de protecție, iar spitalul nu va mai prelua cazuri noi pe perioada celor 14 zile. De asemenea, nici pacienții nu vor fi externați în acest interval, pentru a evita răspândirea coronavirusului”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Prefecturii Hunedoara, Lucian Morogan.

Prefectul județului, Vasile Potecă, a declarat, într-o intervenție telefonică la Digi 24, că a decis suspendarea din funcție a managerului spitalului, care nu a luat nicio măsură și care nu i-a răspuns la telefon: ”Nu am putut să vorbesc nici la telefon cu managerul, nu mi-a răspuns... În ultima instanță am decis, în baza decretului privind starea de urgență, înlocuirea managerului”.

Daniela Roșca, managerul demis, a declarat la Digi 24, că nu știe câte cadre medicale au fost testate, spunând că nu i-a cerut aceste date epidemiologului.

  Ea nu a știut să spună nici de unde a pornit infecția: ”Nu se știe de unde a pornit acest lucru, medicul epidemiolog ne-a transmis că este transmitere comunitară”.

Spitalul Județean din Deva a fost amendat cu 10.000 de lei de către Direcția de Sănătate Publică pentru că medicii și celelalate cadre medicale nu au purtat echipament de protecție.