Ministrul sănătății a declarat duminică seara, la Europa FM, că nu și-a dat acceptul pentru testarea bucureștenilor, planul aparținând primarului general Gabriela Firea și lui Adrian Streinu-Cercel, managerul de la Matei Balș.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, și managerul Institutului de Boli Infecțioase "Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, au anunțat săptămâna trecută că vor să testeze 10.000 de bucureșteni pentru a depista dacă sunt infectați sau nu cu noul coronavirus. Testele ar urma să stea la baza unui studiu epidemiologic.

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că inițiativa nu e inclusă în strategia Ministerului sănătății. El a explicat la Europa FM că cele 10.000 de teste s-ar procesa împreună cu testele de la celelalte spitale din Bucuresti și din țară, și nu separat, așa cum a susținut primarul Gabriela Firea.

"Această testare este o testare făcută ca un studiu epidemiologic pentru anumite previziuni. Nu este o testare în masă, cum se anunța. Nu este un demers inutil. Acestea nu sunt teste făcute de Ministerul sănătății sau de către clinicile noastre. Se face un test rapid coloborat cu unul molecular. Sunt alte aparate decât cele pe care le face Ministerul”, a spus Tătaru.

El a mai spus că utilitatea testelor făcute de Primăria Capitalei "este pur științifică”: "Nu mi-am dat acceptul pentru această testare”.

Primul care a vorbit de testarea bucureștenilor a fost ex-ministrul sănătății Victor Costache. După ce a susținut că toți bucureștenii vor fi testați, Costache și-a dat demisia. La acel moment, Nelu Tătaru, din pozița de secretar de stat în Ministerul sănătății, a confirmat declarația, adăugând că ulterior testarea în masă se va face în toate aglomerările urbane.