Într-un interviu pentru Ziare.com, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că un medicament contra COVID-19 din SUA urmeaza să fie testat și în România în câteva săptămâni.

În câteva luni ar putea să existe un medicament pentru COVID-19, realizat de o companie americană, medicament care urmează să fie testat și în România în câteva săptămâni, a anunțat într-un interviu pentru Ziare.com prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, reprezentatul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

"Am făcut demersuri la biroul OMS pentru Europa și mă bucur că am reușit să includem și România, probabil Institutul Matei Balș, pe lista centrelor unde se va face studiul clinic de faza 3 pentru acest medicament. Studiul va înrola mai mulți pacienți din mai multe țări, alături de alte produse, astfel încât la sfârșitul lui să existe suficiente argumente pentru autoritatea americană, FDA, să poată da aprobarea de producție și punere pe piață. În câteva luni de zile cred că acest medicament va fi disponibil", a explicat Rafila.

Profesorul a precizat că la Institutul "Matei Blas" vor fi testate în paralel patru scheme terapeutice pentru COVID-19, însă medicamentul realizat în SUA este considerat în literatura de specialitate cel mai promitățor.