Phenianul a anunțat joi primul caz de infectare cu Covid-19, mai exact cu varianta Omicron. Liderul Kim Jong-un a anunțat imediat măsuri de "izolare" la scară națională.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a ordonat măsuri de "izolare" la scară națională după ce țara a detectat primul său caz de Covid-19 de la începutul pandemiei, au relatat joi, 12 mai, media de stat.

Liderul "a cerut tuturor orașelor și regiunilor din țară să-și izoleze minuțios teritoriul și să organizeze munca și producția după ce au izolat fiecare unitate de lucru, fiecare unitate de producție și fiecare unitate de locuit unele de altele", pentru a bloca propagarea "virusului răuvoitor", a declarat agenția de presă oficială KCNA, preluată de France 24.

După doi ani de luptă contra pandemiei, eșantioane prelevate de la pacienți cu febră la Phenian "coincid cu varianta Omicron BA.2", a relatat agenția oficială KCNA.

"Ca Phenianul să recunoască public cazuri de Omicron, situația de sănătate publică trebuie să fie gravă", a estimat Leif-Eric Easley, profesor la universitatea Ewha din Seul.

Site-ul specializat NK News, cu baza la Seul, citând surse de la Phenian, a relatat că unele cartiere ale capitalei nord-coreene au fost închise timp de două zile, relatând și despre panică la cumpărături.  

Sistem de sănătate deficient 

Potrivit experților, sistemul de sănătate deficient al țării ar avea dificultăți să facă față unei epidemii majore, cu atât mai mult cu cât Coreea de Nord nu și-a vaccinat niciunul din cele 25 de milioane de locuitori, respingând ofertele de vaccinare ale OMS, Chinei și Rusiei.

Să accepți vaccinuri prin intermediul programului Covaz al OMS cere "transparență privind modul în care sunt distrinuite vaccinurile", a declarat pentru AFP Go Myong-hyun, cercetător la Asan Institute for Policy Studies, de aceea Coreea de Nord a respins programul".

Coreea de Nord s-a lăudat multă vreme cu capacitatea sa de a ține virusul la distanță și nu a semnalat Organizației Mondiale a Sănătății niciun caz confirmat de Covid-19.

Potrivit instituției, Coreea de Nord a făcut în 2020 13.259 de teste anti-Covid, care s-au dovedit toate negative.

Cu ocazia unei parade militare în 2020, Kim Jong-un le-a mulțumit cetățenilor și militarilor pentru loialitatea lor și pentru că au rămas sănătoși în fața pandemiei mondiale.

Media de stat prezentase deja măsuri de "prevenire a epidemiilor" și au fost văzuți unii civili purtând măști în fotografii oficiale.

Dar la uriașa defilare militară de la Phenian de la sfârșitul lui aprilie difuzată de media de stat, niciuna din miile de persoane prezente nu a fost văzută purtând mască. Test nuclear întârziat? 

Potrivit analiștilor, criza sanitară din Coreea de Nord ar putea perturba testările de armament din țară.

"Este posibil ca testul nuclear să fie întârziat pentru a se concentra pe controlarea coronavirusului", a declarat pentru AFP Yang Moo-jin, profesor la Universitatea de studii nord-coreene din Seul. Dar a adăugat că deși temerile populației privind o epidemie s-ar răspândi, Kim Jong-un ar putea trece la un test "pentru a deturna această teamă".

Sursa: RADOR