Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a primit marți o solicitare oficială din partea companiei Janssen - filiala belgiană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson - pentru autorizarea condiționată a vaccinului acesteia anti-COVID-19.

EMA va evalua această cerere „într-un calendar accelerat”, întrucât a început din decembrie o analiză în timp real a datelor privind eficacitatea și siguranța vaccinului Johnson & Johnson, relatează Agerpres.

Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) din cadrul EMA estimează că evaluarea sa asupra acestui vaccin s-ar putea încheia aproximativ la jumătatea lunii martie, cu condiția ca informațiile prezentate de compania farmaceutică să fie „suficient de complete și solide”, astfel încât acest vaccin să primească autorizația de comercializare condiționată în UE.

Conform companiei Johnson & Johnson, vaccinul său anti-COVID-19 a avut o eficacitate globală de 66% în testele clinice efectuate pe trei continente afectate de diferitele variante ale coronavirusului SARS-CoV-2.

Acest vaccin, care este administrat într-o singură doză, are o eficacitate de 85% în prevenirea formelor grave ale bolii, conform concluziilor studiilor clinice.

Vaccinul Johnson & Johnson folosește un adenovirus pentru a determina un răspuns imun al organismului împotriva coronavirusului.

În UE sunt autorizate condiționat trei vaccinuri împotriva COVID-19, produse de Pfizer/BioNTech, Moderna și, respectiv, AstraZeneca.