Ministrul muncii a reacționat la informațiile despre situația muncitorilor români plecați recent în Germania, precizând că oamenii trebuie să plece cu forme legale de muncă în străinătate.

”Am înțeles că decizia a peste 2000 de români a fost să plece să lucreze în diferite landuri din Germania, fiindu-le permis acest lucru. Cum au plecat, cel puțin cei care au plecat până acum, anume fiind contactați direct, ei, rudele acestora sau prin diferite persoane de contact, de către angajatorii din Germania, fără să solicite sprijin de la Agențiile (private) de Plasare a Forței de Muncă, reprezintă tot decizia acestor oameni. Fiecare știe ce este mai bine pentru sine. Eu spun doar că bine este să plece cu forme legale, să aibă grijă ce contracte semnează, să se informeze înainte să plece. Nu pot să nu o spun și aici: indiferent unde lucrează (sunt oameni care lucrează în prezent, peste tot în România, merg la lucru în fiecare zi), toți cei care muncesc trebuie să își ia toate măsurile de prevenție și de protecție în această perioadă”, a scris pe Facebook ministrul muncii Violeta Alexandru.

Asociații și români plecați luna aceasta la muncă în Germania au reclamat condiții ”inumane” de lucru.

Ministrul spune că, dacă oamenii au apelat la agențiile de plasare de forță de muncă, acestea trebuie să se asigure că, în contractele românilor pe care îi asistă, ”sunt toate clauzele (și chiar sunt clauze importante cerute chiar cadrul legal!) prevăzute de legea românească referitoare la munca sezonieră în străinătate”.

”Orice abuz sesizat înainte de plecare trebuie imediat comunicat Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, entități cărora le-am subliniat, într-o recentă videoconferință la nivelul țării, că trebuie să acorde atenție pentru verificarea respectării legii în acest domeniu, în general și în această perioadă, în special. Pe hârtie, legislația este cuprinzătoare, la acest capitol. Țin să se respecte”, le-a transmis Alexandru.

Ministrul muncii reamintește că muncitorii trebuie să plece cu forme legale de muncă în străinătate. 

”Orice eventual abuz al angajatorilor (germani, români, etc., practic, indiferent unde muncesc românii) trebuie stopat dar nu se pot stopa aceste abuzuri decât în măsura în care angajații români, pe lângă faptul că este bine să plece cu forme legale, fac plângeri. Și le asumă, nu le trimit anonime. Am cerut atașaților de muncă să solicite instituțiilor de control din aceste țări să fie afișat, la vedere, un Formular de sesizări în limba română”, a mai spus ministrul.


Avocatul Poporului cere lămuriri

Avocatul Poporului a trimis scrisori ministrului german al muncii, Hubertus Heil, și președintelui Comisiei pentru petiții din Bundestag, Marian Wendt, în care solicită lămuriri despre situația muncitorilor români sezonieri.

”Trăim vremuri excepționale în care trebuie să dăm dovadă de solidaritate și sprijin și, ca atare, vă solicit ajutorul în vederea obținerii unor informații referitoare la muncitorii din România care vin în Germania pentru a lucra în agricultură (cules de sparanghel). Avocatul Poporului, în calitate de garant constituțional al drepturilor și libertăților fundamentale, este preocupat, între altele, și de situația muncitorilor români sezonieri care se află în Germania în această perioadă”, a scris Avocatul Poporului, Renate Weber.