Peste 20 de milioane de persoane au fost infectate cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) în întreaga lume, arată datele colectate pe www.worldometers.info/coronavirus.

COVID-19 a provocat peste 730.000 de decese, dar aproape 13 milioane dintre cei infectați s-au recuperat, potrivit statisticilor internaționale.

Din cele circa 6,4 milioane de cazuri active înregistrate luni, doar 1% sunt considerate severe, conforma datelor centralizate pe www.worldometers.info/coronavirus.

Cele mai multe cazuri se înregistrează în SUA - 5,2 milioane, Brazilia - peste 3 milioane și India - mai mult de 2,2 milioane de infectări cu noul coronavirus.

Cele mai multe decese cauzate de COVID-19 (boala provocată de coronavirus) s-au înregistrat în SUA (circa 166.000), Brazilia (peste 100.000) și Mexic (peste 52.000).

Mai mult de 210 țări și teritorii au raportat infectări cu noul coronavirus, după identificarea acestuia în decembrie 2019, în regiunea Wuhan din China.

Nevoie de fonduri 

Există un decalaj imens între fondurile necesare pentru combaterea pandemiei de COVID-19 și fondurile promise la nivel mondial, a declarat luni directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Reuters.

„Doar vaccinurile necesită peste 100 de miliarde de dolari”, a declarat Tedros în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.

Referindu-se la o inițiativă internațională de accelerare a accesului la asistență medicală, directorul OMS a declarat că "următoarele trei săptămâni reprezintă o perioadă crucială pentru ACT (Access to COVID-19 Tools - Acces la instrumentele COVID-19). Cu toate acestea (trebuie) să creștem finanțarea", a mai spus el.

Când va fi disponibil vaccinul

Un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi disponibil până la sfârșitul anului 2020, a spus duminică comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

„Chiar dacă este riscant în acest moment să facem predicții, avem niște indicii bune că un vaccin candidat ar putea fi disponibil până la sfârșitul acestui an sau începutul anului viitor”, a declarat Kyriakides pentru ediția online a Handelsblatt.

Un vaccin nu ar rezolva toate problemele dintr-o dată, dar ar permite revenirea treptată la normalitate odată cu vaccinarea unei „mase critice de cetățeni, în special a celor din grupurile de risc”, a spus ea.