România a recepționat peste 32.453.000 de doze de vaccin anti-COVID, dintre acestea fiind administrate peste 16.600.000, a spus șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță.

„Până la data de 16 februarie sunt peste 32.453.000 de doze recepționate pe toate cele patru tipuri de vaccinuri, inclusiv vaccin pediatric de la compania Pfizer”, a precizat Valeriu Gheorghiță joi, într-o conferință de presă.

„Avem în stoc, în momentul de față, 7.810.000 de doze din toate cele patru tipuri de vaccinuri și distribuite, respectiv doze donate sau vândute, 24.635.000 de doze”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Întrebat câte doze de vaccin ar mai urma să ajungă în România în acest an și dacă există riscul ca acestea să rămână nefolosite, Gheorghiță a spus: „În mod evident, dacă rata de vaccinare scade foarte mult, vom rămâne cu un excedent de vaccinuri, așa cum se întâmplă în toate țările europene".

„Însă, asta nu înseamnă că aceste doze nu-și vor găsi utilitatea - fie, așa cum a anunțat și domnul ministru al sănătății, vor intra într-un mecanism de donație, în sistemul COVAX, fie vor fi revândute acolo unde va exista această solicitare. În ceea ce privește calendarul de livrare, nu am la acest moment un calendar confirmat pentru că nici companiile nu ne transmit care va fi o eșalonare a livrărilor. Noi ne uităm întotdeauna și la capacitatea de stocare și în momentul în care atingem o capacitate de stocare pe cele trei tipuri de lanț de frig, - 80 grade, -20 grade, 2 grade, amânăm, de obicei aceste tranșe și dozele pot să fie donate sau revândute direct de la producător, fără să mai fie recepționate în România”, a explicat Gheorghiță.

Activitatea de vaccinare a scăzut puternic în România, în ultimele zile fiind administrate mai puțin de 8.000 de doze de vaccin la fiecare 24 de ore.

De altfel și șeful campaniei de vaccinare spune că numărul centrelor de vaccinare se va reduce în continuare, adăugând că autoritățile își doresc ca imunizările să se facă în viitor de către medicii de familie, la fel ca în cazul altor vaccinuri.

„Așa cum am anunțat, în ultimele două săptămâni, în urma proceselor de evaluare a activității centrelor de vaccinare, la acest moment, pot să vă spun că în ultima săptămână au fost 138 de centre de vaccinare care și-au încheiat activitatea în 28 de județe. Acest proces continuă periodic, la cel puțin două săptămâni se evaluează activitatea centrelor de vaccinare și acolo unde se consideră oportun, unde se poate asigura accesibilitatea la vaccinare prin alte mijloace, cum ar fi prin medici de familie, ne dorim în continuare să reducem din activitatea centrelor, atât timp cât acestea nu mai au adresabilitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Totuși, capacitatea de vaccinare se păstrează la 100.000 de persoane care pot primi o doză de vaccin în 24 de ore, deși rate reală de vaccinare este de peste zece ori mai mică.

„Sunt, practic, 644 de centre active față de săptămâna trecută, când vorbeam de peste 700 de centre, cu 928 de fluxuri în total, iar din acestea, 219 sunt centre pediatrice, așa cum am anunțat, cu 329 de fluxuri”, a adăugat Gheorghiță.