Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că este nevoie de o dezbatere despre oportunitatea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19.

„Este nevoie de discuții și de o abordare comună, dar este o discuție care trebuie purtată”, a spus miercuri von der Leyen, menționând că exprimă o „opinie personală”, întrucât competențele în materie de sănătate în UE aparțin „în totalitate” statelor membre, scrie Agerpres.

Într-o conferință de presă susținută la Bruxelles, Ursula von der Leyen, care este medic de profesie, a spus: „Dacă mă întrebați pe mine care era opinia mea acum 2-3 ani, nu mi-aș fi imaginat că voi fi martoră la ceea ce vedem acum - avem această pandemie îngrozitoare și avem vaccinuri, vaccinurile care salvează vieți și acestea nu sunt folosite corespunzător peste tot”, scrie HotNews.

„Dacă te uiți la cifre, în prezent avem 77% dintre adulții UE vaccinați. Dacă iei în calcul întreaga populație UE, avem 66%. Și asta înseamnă că o treime din populația Uniunii Europene nu este vaccinată împotriva COVID. Adică 150 de milioane de oameni, ceea ce este enorm”, a punctat Ursula von der Leyen.

Ea a amintit că nu oricine poate fi vaccinat, spre exemplu, copiii sau persoanele cu condiții medicale speciale. „Însă majoritatea (dintre cei nevaccinați - n.r.) pot și, de aceea, cred că este de înțeles și oportun să mergem cu dezbaterea în această direcție”, a mai declarat ea.

Ursula von der Leyen fusese întrebată despre anunțul unor state membre de a introduce amenzi pentru persoanele nevaccinate. 

„Cum putem încuraja și eventual cum putem gândi măsura obligativității vaccinării în UE, asta trebuie să discutăm. Este nevoie de o abordare comună, dar este o discuție pe care cred că trebuie să o avem”, a mai spus von der Leyen.