Vaccinul rusesc Sputnik V contra COVID-19 a a fost primul care a ajuns în Argentina în decembrie 2020, cu promisiunea de ajutor pentru țările din America Latină, aflate la coada listei de așteptare pentru vaccinuri dezvoltate și aprobate în Occident.

Cu toate că nu a primit aprobarea OMS, vaccinul rusesc a ajuns de atunci în peste 10 țări din regiune, dar, după opt luni, o lipsă acută a celei de-a doua doze pune o presiune foarte mare asupra unor guverne cu alternative reduse.

Vaccinarea cu Sputnik V, dezvoltat de institutul rus Gamaleia, necesită două doze care diferă între ele și nu au fost concepute pentru a fi schimbate sau amestecate cu alte vaccinuri, relatează EURACTIV.com.

"Mă simt trădat, este o farsă", a declarat pentru AFP Noreyda Hernandez, o profesoară de 66 de ani, dezamăgită de faptul că nu sunt doze la un centru de vaccinare din orașul venezuelean Maracaibo.

Scene similare pot fi văzute în Bolivia, unde persoanele în vârstă ajung la clinici doar pentru a fi anunțate că a doua doză a fost ”amânată până la noi dispoziții”.

”Suntem obosiți, continuăm să revenim și de fiecare dată primim același răspuns: ‘Guvernul trebuie să spună‘. Dar ce poate spune guvernul dacă nu știe nimic?”, a declarat pentru AFP German Alarcon, în vârstă de 70 de ani, în La Paz.

Rusia a aprobat Sputnik V în august anul trecut înainte de studiile clinice la scară largă, ceea ce a a provocat îngrijorarea experților în legătură cu procesul accelerat.

”În așteptare”

Vaccinul a fost declarat sigur, cu o eficiență de peste 90%, într-un raport publicat de cunoscuta publicație medicală The Lancet, raport ce a restabilit încrederea în vaccinul rusesc.

Acum, problema e reprezentată de capacitățile de producție.

Țările din America Latină care au optat pentru Sputnik - multe au început cu vaccinarea persoanelor în vârstă, a lucrătorilor din domeniul sănătății și a altor persoane din grupuri de risc - au decis să prelungească perioada între prima și a doua doză de la minimum 21 de zile la maximum 90.

Cu toate acestea, nu sunt suficiente doze.

”Am primit prima doză pe 21 aprilie și încă aștept a doua doză”, a declarat Josefina Bermudez, în vârstă de 72 de ani, din Buenos Aires.

I se pare ironic faptul că nepotul ei, care la 25 de ani nu intră în nicio categorie prioritară, a fost vaccinat deja cu două doze de Sinopharm din China.

Argentina, unde președintele și vicepreședintele s-au vaccinat în public cu Sputnik, au amenințat luna trecută că vor anula contractul cu Rusia. 

Țara cu 45 de milioane de locuitori a semnat un contract pentru 30 de milioane de doze de Sputnik V, din care a primit mai puțin de jumătate, potrivit guvernului.

Argentina a căutat soluții pentru a înlocui a doua doză de Sputnik V cu alte vaccinuri primite ulterior - AstraZeneca, Sinopharm și Moderna.

Primele rezultate ale unor cercetări publicate miercuri arată că vaccinurile AstraZeneca și Moderna funcționează, astfel încât acestea vor fi oferite persoanelor care așteaptă a doua doză de Sputnik.

Testele privind utilizarea vaccinului Sinopharm pentru a doua doză nu au fost concludente, a declarat ministrul sănătății, Carla Vizzotti.

Guatemala a anunțat că a renunțat la achiziționarea a opt milioane de doze de Sputnik V.

Pe cale de rezolvare

Fondul de investiții directe din Rusia (RDIF) a promis că va remedia întârzierile în livrare luna aceasta.

Întârzierile au fost provocate de o ”creștere a producției” și vor fi ”complet rezolvate” în august, a precizat RDIF într-un comunicat, adăugând că se va ”dubla” capacitatea de producție în septembrie, datorită unui parteneriat cu cel mai mare producător de vaccinuri din lume, Institutul Serum din India.

În ceea ce privește Guatemala, RDIF a declarat că contractul a fost pur și simplu ”ajustat cu un nou termen de livrare”.

RDIF a semnat acorduri privind producerea vaccinului cu mai mult de 12 țări, inclusiv cu producători importanți din India.

Marți, RDIF a declarat că Laboratorios Richmond din Argentina va furniza în august peste trei milioane de doze produse în această țară, după ce controlul calității a fost finalizat cu succes.

Mexicul a lansat, de asemenea, producția locală, iar laboratorul de stat Birmex a declarat pentru AFP că speră să obțină în câteva aprobarea Rusiei pentru efectuarea de teste.

Producția din Mexic va fi destinată inițial utilizării locale, dar ulterior va putea fi exportată în alte țări din regiune.

RDIF spune că vaccinul său cu două doze a fost aprobat în 68 de țări, reprezentând aproape jumătate din populația globală. Fondul a solicitat și aprobarea folosirii în Uniunea Europeană.

În America Latină, Sputnik V a fost aprobat pentru utilizare și în Brazilia, Chile, Ecuador, Paraguay, Nicaragua, Honduras și în unele state din Caraibe.