Uniunea Europeană și-a atins obiectivul de a dispune de suficiente doze pentru a vaccina 70% din populația sa adultă împotriva COVID-19, a anunțat sâmbătă președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP.

Responsabilitatea de a administra dozele este a guvernelor celor 27 de state membre, iar unele avansează mai repede decât altele, însă, potrivit șefei CE, "UE și-a respectat promisiunea".

Programul UE de achiziție în comun a vaccinurilor, gestionat de Comisia Europeană, a furnizat 330 de milioane de doze de vaccin BioNTech-Pfizer, 100 de milioane de AstraZeneca, 50 de milioane de Moderna și 20 de milioane de Johnson & Johnson.

Toate, cu excepția vaccinului Johnson & Johnson, necesită injectarea a două doze pentru a atinge eficacitatea maximă.

Numărul cetățenilor adulți din UE este de 366 de milioane.

"În acest weekend, am livrat suficiente vaccinuri statelor membre pentru a vaccina complet cel puțin 70% din populația adultă în această lună. Până mâine, circa 500 de milioane de doze vor fi distribuite în toate regiunile din Europa", a declarat Von der Leyen.

"COVID-19 nu este încă învinsă. Dar suntem pregătiți să furnizăm în continuare vaccinuri - inclusiv împotriva noilor variante. Acum, statele membre trebuie să facă tot posibilul pentru ca vaccinarea să avanseze. Abia atunci vom fi cu toții în siguranță", a adăugat ea.