Comisia Europeană a aprobat miercuri încheierea unui al doilea contract cu producătorul american Moderna pentru achiziția a încă 300 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, dintre care 150 de milioane vor fi livrate anul acesta.

Acordul cu Moderna cuprinde și o opțiune pentru achiziția altor 150 de milioane de doze anul viitor. Acest acord „ne aduce mai aproape de obiectivul nostru major: să asigurăm că toți europenii au acces la vaccinuri sigure și eficiente cât mai repede posibil”, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În total, UE și-a asigurat un portofoliu de 2,6 miliarde de doze de vaccin, a adăugat von der Leyen, care a precizat că o parte vor fi donate țărilor mai sărace și altor parteneri ai Uniunii.

Întârzieri în livrare

Uniunea Europeană contractase înaintea acestui acord 160 de milioane de doze de vaccin Moderna, a căror livrare a început în ianuarie, cu o țintă ca până la sfârșitul lunii martie să fie livrate 10 milioane de doze, dar se înregistrează întârzieri.

Comisia Europeană a confirmat marți că Moderna va livra Uniunii Europene în februarie mai puține doze de vaccin anti-COVID-19 față de cantitatea prevăzută, dar se așteaptă ca în martie ritmul livrărilor să revină la normal.

Aceasta este a treia perturbare în livrarea vaccinurilor anti-COVID-19 care afectează UE, după ce Pfizer/BioNTech a redus temporar în ianuarie numărul dozelor livrate, iar AstraZeneca a anunțat că în primul trimestru va furniza blocului comunitar numai aproximativ 40 de milioane de doze de vaccin, o reducere la jumătate față de cantitatea așteptată.

Pfizer nu a livrat încă Uniunii Europene o cantitate de aproximativ 10 milioane de vaccinuri COVID-19, pe care trebuia să le livreze în luna decembrie, ceea ce înseamnă că blocul comunitar nu a primit încă o treime din vaccinurile pe care le aștepta de la compania americană, au declarat mai mulți oficiali europeni pentru Reuters.

Potrivit unui oficial de la UE care este direct implicat în discuțiile cu compania americană, până la mijlocul săptămânii trecute, Pfizer a livrat către UE un număr de 23 de milioane de doze din vaccinul COVID-19 pe care l-a dezvoltat împreună cu firma germană BioNTech. Este vorba de un număr cu aproximativ 10 milioane mai mic decât a promis Pfizer că va livra până la mijlocul lunii februarie, a declarat un al doilea oficial european, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a confirmat miercuri un acord, anunțat pe 8 februarie, pentru achiziția a 200 de milioane de doze suplimentare de vaccin anti-COVID-19 produse de asocierea Pfizer/BioNTech, din care 75 de milioane ar trebui livrate în trimestru doi al acestui an și diferența până la sfârșitul anului, cu o opțiune pentru alte 100 de milioane de doze livrabile ulterior. Un prim contract semnat anul trecut cu Pfizer/BionTech prevede achiziția a 300 de milioane de doze.

Astfel, UE ar primi să primească în total 600 de milioane de doze de la Pfizer/BioNtech.

Exportul de vaccinuri

În paralel, deși livrările de vaccinuri către UE au fost sub nivelul convenit, Comisia Europeană a aprobat toate cererile de export de vaccinuri COVID-19, venite în principal de la Pfizer/BioNTech, după ce a introdus un mecanism de monitorizare a exporturilor.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus miercuri că în perioada 30 ianuarie-16 februarie, Uniunea Europeană a aprobat 57 de cereri pentru exportul de vaccinuri către 24 de țări, inclusiv Marea Britanie și Emiratele Arabe Unite.

Înainte de introducerea schemei de monitorizare, blocul comunitar exportate deja milioane de vaccinuri către Israel, Marea Britanie și Canada, printre altele, fiind vorba mai ales de vaccinuri dezvoltate de Pfizer/BioNTech, arată datele vamale consultate de Reuters.

Schema a fost introdusă după o dispută cu AstraZeneca, care a anunțat că va livra mult mai puține doze decât prevedea contractul din cauza unor probleme la o fabrică din UE, în timp ce livrările din Marea Britanie decurgeau fără întreruperi.