Un ministru belgian a dezvăluit din greșeală prețurile pe care Comisia Europeană le-a negociat cu producătorii de vaccinuri, în condițiile în care Executivul comunitar s-a străduit să mențină înțelegerile confidențiale.

Ministrul belgian al bugetului, Eva De Bleeker, a postat pe Twitter diferitele prețuri secrete ale vaccinurilor împotriva COVID-19 pe care Comisia Europeană le-a negociat cu companiile farmaceutice în numele statelor membre. Postarea a fost ulterior ștearsă, dar informațiile au fost preluate de presa belgiană.

Conform acelei liste, cu prețuri în diferite monede, așa cum au fost ele înscrise în contracte, prețul unei doze din viitorul vaccin AstraZeneca-Oxford este de 1,78 de euro, cel al Johnson&Johnson 6,9 euro, Sanofi-GSK 7,56 euro, CureVac 10 euro, Pfizer-BioNTech 12 euro și Moderna 14,6 euro, scrie Agerpres.

Vaccinul Pfizer-BioNTech este primul care va fi distribuit în statele UE, încă înainte de sfârșitul anului în curs, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) fiind așteptată să-l aprobe pe 21 decembrie, iar pe 6 ianuarie va decide și asupra aprobării vaccinului produs de Moderna.

Comisia Europeană, care a evitat să ofere detalii despre detaliile contractelor, anunțând doar încheierea lor și numărul de doze prevăzute în fiecare, a evitat să confirme dacă prețurile dezvăluite de ministrul belgian sunt chiar cele înscrise în contracte. „Informația despre prețuri este disponibilă pentru statele membre, ca parte a negocierilor”, precum și pentru Parlamentul European, a răspuns purtătorul de cuvânt al executivului comunitar, Eric Mamer.

„Această confidențialitate este în interesul companiilor, fără nicio îndoială, dar și în interesul publicului”, întrucât „dacă această informație s-ar face publică ar slăbi poziția de negociere a Comisiei”, a spus la rândul său purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru sectorul sănătății, Stefan de Keersmaecker.

În ce o privește, ministrul Eva De Bleeker, membră a partidului liberal flamand Open VLD, după ce a șters postarea cu respectiva listă s-a scuzat pentru dezvăluirea acestei informații care a fost bine ținută la secret luni la rând.

În lista publicată de De Bleeker, este inclus și costul total pentru Belgia, care ar urma să cumpere 33 de milioane de doze de vaccin, pentru 279 milioane de euro.