COVID-19 în lume: 3 milioane de cazuri, aproape 2 milioane sunt încă active

Numărul infectărilor cu noul coronavirus înregistrate la nivel mondial de la debutul epidemiei a ajuns la trei milioane. Mai mult de 200.000 de persoane au murit din cauza COVID-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2.
Potrivit datelor centralizate pe www.worldometers.info/coronavirus, numărul total al cazurilor de infectare a trecut luni de 3.000.000, în timp ce numărul deceselor se apropie de 208.000.
La nivel mondial, numărul persoanelor vindecate este de aproape 900.000, ceea ce înseamnă că mai mult de 1,9 milioane de oameni încă sunt infectate cu coronavirusul cel nou. Dintre aceștia, circa 57.500 sunt în stare gravă.
Cu toate acestea, multe state se pregătesc deja de ridicarea parțială a restricțiilor.
Peter Altmaier, ministrul economiei din Germania, una dintre țările în care s-au înregistrat cele mai multe cazuri de COVID-19, a cerut luni landurilor federale să nu ridice prea brusc restricțiile pentru combaterea coronavirusului, pentru a evita extinderea epidemiei.
Conform sistemului politic descentralizat din Germania, landurile pot implementa sau anula măsuri de distanțare socială. În Germania au fost diagnosticate circa 160.000 de cazuri de contaminare cu coronavirus și un total de aproape 6.000 de decese, proporțional mult sub rata deceselor din Italia, Spania, Franța sau Regatul Unit, scrie Agerpres.
Rezultatele mai bune obținute de germani în combaterea epidemiei de COVID-19 se explică parțial prin interdicțiile stricte impuse mai devreme decât în alte țări, după detectarea primului caz. Cabinetul federal și guvernele landurilor au aplicat primele restricții începând de acum cinci săptămâni, chiar dacă detaliile și datele de intrare în vigoare au fost diferite de la un land la altul.
Deoarece numărul de cazuri noi este în scădere, s-a permis redeschiderea multor firme, cum ar fi magazinele mici și reprezentanțele auto, și revenirea elevilor în unele școli, dar relaxarea se va face în pași mici, cel puțin în Bavaria, după cum a spus premierul landului, Markus Soeder.
Multe state se pregătesc de redeschiderea școlilor, sau au făcut-o deja, dar cer măsuri suplimentare de protecție. În Franța, cu elevii cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani ar trebui să poarte măști faciale pentru a stopa răspândirea coronavirusului după reluarea cursurilor școlare în data de 11 mai, au precizat experți guvernamentali, potrivit DPA și Reuters.
Comitetul științific guvernamental pe problema coronavirusului a recomandat de asemenea ca pupitrele elevilor să fie așezate la distanță de un metru, iar clasele să fie curățate de mai multe ori pe zi, potrivit unor recomandări date sâmbătă publicității.
În Franța, școlile și-au închis porțile începând cu 14 martie, cu câteva zile înainte ca întreaga țară să fie vizată de restricții.
Comitetul a recomandat ca familiile să aibă, într-o primă etapă, posibilitatea de a alege dacă doresc să-și trimită imediat copiii înapoi la școală sau nu - opțiune pe care se pare că o încurajează și președintele Emmanuel Macron. Orele de curs ar trebui eșalonate astfel încât copiii din diferite grupe de vârstă să nu se întâlnească, iar acolo unde este posibil,, elevii ar trebui să servească prânzul în clase pentru a evita să stea laolaltă, a mai precizat comitetul.
În Spania, copiii abia au ieșit din case, după mai mult de 40 de zile de izolare la domiciliu.
Copiii cu vârsta sub 14 ani au voie să iasă acum afară timp de o oră pe zi însoțiți de unul dintre părinți. Trotinetele, patinele cu rotile și skateboard-urile sunt permise, dar copiii nu au voie să se îndepărteze la o distanță mai mare de 1 kilometru de locuință.
Comentarii