Numărul de infectări cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) se apropie de 1.350.000 la nivel mondial, potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins. Aproape 75.000 de persoane au murit din cauza COVID-19, boala provocată de coronavirus.

UPDATE:

Franța a devenit marți a patra țară din lume care a raportat peste 10.000 de decese cauzate de COVID-19. În plus, numărul infectărilor a crescut semnificativ în ultimele 24 de ore, totalul cazurilor apropiindu-se de 110.000.

Într-o singură zi, Franța a înregistrat 11.059 de cazuri noi, nivel mai mult decât dublu față de cel înregistrat luni.

Numărul deceselor cauzate de COVID-19 a ajuns la 10.328, cu 1.417 mai multe decât totalul înregistrat până luni.

***********

Italia: Numărul de cazuri raportate în ultimele 24 de ore a fost de 3.039, în scădere față de cele aproape 3.600 anunțate luni. Și numărul de noi infectări și numărul deceselor înregistrate zilnic sunt pe o pantă descendentă de mai multe zile, dând speranțe că epidemia poate fi ținută sub control în viitor.

În ultimele 24 de ore, au murit 604 persoane în Italia, potrivit datelor comunicate marți de autoritățile de la Roma, comparativ cu cele 636 decese anunțate în urmă cu o zi.

În total, Italia a raportat 132.547 de infectări cu noul coronavirus și 16.523 de decese cauzate de acesta.

************

SUA: Numărul deceselor înregistrate marți a depășit 1.250, dintre care doar în statul New York au fost anunțate 731, un record de la debutul epidemiei. La nivelul întregii țări, numărul deceselor cauzate de COVID-19 a trecut de 10.870, SUA fiind pe locul trei la nivel mondial în privința numărului de morți.

În schimb, ca număr de cazuri, SUA este lider detașat, cu peste 367.000 de infectări, aproape cât au împreună Italia, Spania și Germania. 

**************

Comisia Europeană și-a amânat intenția de a prezenta miercuri o serie de orientări pentru a asigura o ieșire coordonată din perioada de izolare impusă pentru limitarea propagării noului coronavirus, la cererea mai multor state membre ale Uniunii Europene.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Comisiei anunțase că șefa executivului european, Ursula von der Leyen, va prezenta miercuri ''orientări'' pentru a asigura o ieșire coordonată din perioada de izolare impusă pentru a limita propagarea noului coronavirus.

„Mâine (miercuri - n.r.) Comisia va adopta orientări, viziunea sa asupra modului în care statele membre ar trebui, în manieră coordonată, să pună în practică măsuri pentru ieșirea din această perioadă de izolare și, în manieră generală, alte măsuri luate în acest context”, a spus Eric Mamer.

Dar unele țări membre sunt îngrijorate că UE ar putea da astfel un semnal că restricțiile pot fi relaxate, au declarat surse din Comisia Europeană pentru DPA.

Strategia Comisiei este pregătită, dar ar urma să fie prezentată săptămâna viitoare, după Paștele catolic, în contextul în care mai multe state europene au anunțat că vor începe să adopte măsuri graduale în vederea revenirii la condiții normale în următoarele săptămâni.

Executivul comunitar ar fi vrut să prezinte în această săptămână recomandările sale, după ce Austria și Danemarca și-au prezentat deja propriile planuri de ridicare a măsurilor de izolare.

************

Noul coronavirus a provocat cel puțin 50.000 de decese în Europa de la apariția sa în luna decembrie în China, a anunțat marți Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), agenție a Uniunii Europene, relatează Agerpres.

Până marți, un număr de 51.059 de decese în legătură cu COVID-19 au fost înregistrate în Spațiul Economic European (SEE), care reunește statele membre UE, Marea Britanie, Norvegia, Islanda și Liechtenstein, a afirmat agenția.

Cea mai afectată țară de pe continentul european a fost Italia, cu 16.525 de decese, urmată de Spania, cu 13.055 de decese, și Franța, cu 8.911 de decese. A patra cea mai afectată țară din Europa este Marea Britanie, cu 5.373 de decese.

Elveția, care a înregistrat 584 de decese provocate de coronavirus, și alte țări europene, precum Ucraina, nu au fost incluse în lista ECDC.

Primele infecții cu coronavirus din Europa au fost înregistrate în Franța și Germania la sfârșitul lunii ianuarie. Regiunea, incluzând Marea Britanie, are acum peste 600.000 de cazuri confirmate.

****************

Belgia, o țară cu o populație de 11,4 milioane de locuitori, a înregistrat până în prezent peste 2.000 de decese provocate de noul coronavirus, după anunțarea a 162 de morți în ultimele 24 de ore, a informat marți un purtător de cuvânt al guvernului, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, numărul de persoane testate pozitiv pentru noul coronavirus și spitalizate este în scădere. Un total de 1.380 de persoane fuseseră testate pozitiv luni pentru noul coronavirus și 314 internate - aducând totalul celor spitalizați la 6.012 - dintre care o cincime sunt la terapie intensivă.

Luni, 171 de persoane au putut părăsi spitalul după recuperare.

**************

Spania a raportat marți 5.478 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore. În total, 140.510 de persoane au fost infectate de la debutul epidemiei, potrivit Ministerului Sănătății.

Potrivit autorităților, 13.798 de persoane au decedat din cauza COVID-19 în Spania, dintre care 457 doar în ultimele 24 de ore. 

*************** 

Germania este a patra țară care a depășit o sută de mii de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Cea mai mare țară europeană a raportat 103.375 de cazuri, în timp ce numărul deceselor se ridică la 1.810.

Cele mai multe infectări au fost raportate de SUA, cu peste 368.000 de cazuri și aproape 11.000 de decese.

Spania și Italia au fiecare peste 130.000 de cazuri, potrivit raportărilor de luni. În Italia s-au înregistrat cele mai multe decese din cauza COVID-19 - 16.523, în timp ce numărul morților din Spania a ajuns la 13.341.

Totuși, atât numărul infectărilor, cât și cel al deceselor raportate zilnic de cele două state au fost în ultimele zile pe un trend descrescător.

Nu același lucru se poate spune însă despre Franța, care se apropie și ea de cota 100.000. Franța a confirmat luni 5.171 de cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore, ducând totalul la 98.010. Peste 830 de persoane au murit din cauza COVID-19 într-o singură zi, ceea ce face ca bilanțul Franței de la debutul epidemiei să ajungă la 8.911.

În China, țara din care a pornit epidemia de COVID-19, nu s-a înregistrat niciun nou deces pentru prima oară de când sunt date publicității statistici privind numărul bolnavilor. Primul deces anunțat oficial de autoritățile chineze a fost înregistrat pe 11 ianuarie. Numărul cazurilor confirmate oficial luni în China continentală a ajuns la 81.740. Un total de 32 de noi cazuri confirmate s-au înregistrat luni, în scădere cu șapte față de duminică, conform datelor furnizate de Comisia națională de sănătate.