Dr. Beatrice Mahler crede că numărul în creștere al pacienților din secția de Terapie Intensivă de la ”Marius Nasta” și tulpina britanică sunt semne că valul trei al pandemiei de COVID-19 a început și în România.

Întrebată luni seara la B1 TV dacă se poate spune că valul al treilea a început și în România, dar și ce elemente ne-ar putea face să observăm că am intrat în această fază, managerul Institutului ”Marius Nasta” Beatrice Mahler a explicat: ”Pot să spun că pacienții care se internează în acest moment sunt mult mai tineri decât cei pe care i-am avut anul trecut. De asemenea, persoanele care vin să se interneze relatează faptul că aproape toți membrii familiei cu care au intrat în contact s-au îmbolnăvit. Formele de boală sunt severe. Terapia în Institutul Marius Nasta este plină în acest moment și acest lucru, și tulpina britanică, care circulă deja de ceva timp în România, mă fac să cred că deja valul 3 a început și în România”.

”Acest val 3, evoluția lui va depinde de modul în care ne vom comporta fiecare din noi, de modul în care vom înțelege că regulile trebuie respectate. E important să facă fiecare acest lucru”, a adăugat dr. Beatrice Mahler.

Și medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, atrage atenția asupra creșterii numărului de pacienți cu COVID-19, apreciind că în perioada următoare situația va deveni critică.

"Avem experiența anului trecut, în momentul în care în Europa a început să apară  și să crească numărul de cazuri, la un interval de 2-3 săptămâni, au apărut și la noi și apoi au crescut. Același lucru se întâmplă și acu. Europa se confruntă cu un număr mare de cazuri. Foarte probabil că și noi urmăm calea Europei, din păcate, și în curând ne vom confruntă cu un număr și mai mare de cazuri. În Timișoara și în Timiș, din păcate, noi deja de două săptămâni simțim această creștere a numărului de cazuri și presiune pe sistemul de sănătate, astfel încât cu greu mai facem față cazurilor severe care necesită internare...Experiență anului trecut ne-a arătat că în momentul în care nu respectăm regulile ne vom confruntă cu o pandemiei. Am avut un prim val care a fost foarte bine ținut sub control, datorită regulilor stricte, Apoi a venit o relaxare. De fiecare dată când ne relaxăm se constată revigorarea infecției", a spus medicul la B1 TV.

Virgil Musta a mai avertizat că, dacă românii nu vor respecta măsurile sanitare, este posibil ca ceremoniile pascale să nu se poată realiza fără restricții: ”Dacă nu vom respecta regulile de prevenție și, foarte important, dacă se va refuza vaccinarea, Paștele ar putea fi compromis. Vă spun sincer, eu cred că, acum, Paștele este, exclusiv, responsabilitatea noastră. Dacă lucrurile merg așa, mă refer la creșterea infectărilor, mă tem că nu vom avea Sărbătorile pe care ni le dorim. Iar asta înseamnă că Paștele va fi, la fel ca și Crăciunul, unul în care familia extinsă nu se va putea vedea, măcar pentru a ne proteja unii pe ceilalți”.