Ministerul sănătății a elaborat un ordin semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților. Ordinul a fost publicat marți în Monitorul Oficial.

Ordinul introduce un punctaj pe baza unei grile. Cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă.

Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori pot intra în carantină zonală dacă au minimum 60 de puncte. Restul localităților trebuie să aibă minimum 70 de puncte.

Pentru încetarea măsurii de carantină zonală, rata de incidență trebuie să fie sub 3 cazuri la 1.000 de locuitori.

Secretarul de stat Andreea Moldovan a precizat la Digi24 că decizia de a plasa sau nu o localitate în carantină nu se bazează doar pe acești indicatori, ci e ”mult mai complexă”.

Întrebată dacă, în conformitate cu noua grilă, Bucureștiul se încadrează la localitățile care pot fi carantinate, Moldovan a răspuns: ”Dacă luăm în calcul vechea grilă de analiză, și pe acea grilă Bucureștiul e de carantinat”.

Potrivit informațiilor Digi24, premierul Florin Cîțu nu era la curent cu publicarea acestui ordin în Monitorul Oficial.

”Bucureștiul NU se carantineaza de Paști”

a dat asigurări ministrul Vlad Voiculescu, explicând că noile criterii de carantinare a localităților aduc clarificări privind modul în care se poate face o recomandare de carantinare a unei localități.

”Nivelul de testare Covid-19 devine unul dintre factorii principali, alături de rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI. Se definește, de asemenea, carantinarea zonală. Ca și până acum, decizia de carantinare se ia pe baza mai multor factori, și nu automat. Și nu, noile criterii nu duc la carantinarea Capitalei de Paște la fel cum nu duceau nici cele vechi. Niciuna dintre deciziile deja anunțate ale guvernului nu se schimbă”, a scris ministrul sănătății pe Facebook.