Autoritățile de frontieră bulgare au informat Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române că autoritățile de la Sofia au emis noi reglementări privind condițiile de călătorie în Bulgaria, aplicabile de astăzi.

România intră în zona verde, conform autorităților bulgare, iar persoanelor care sosesc din zona verde li se permite intrarea pe teritoriul Bulgariei odată cu prezentarea unui certificat COVID digital UE valid pentru vaccinare, trecere prin boală sau test efectuat sau a unui document similar care conține aceleași date ca și Certificatul digital COVID al Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române (IGPF).

Între categoriile speciale de persoane exceptate de la cerința prezentării de documente COVID la intrarea în Bulgaria se află persoanele care tranzitează teritoriul țării vecine, în cazul în care se garantează părăsirea imediată a teritoriului acestui stat și copiii cu vârsta de până la 12 ani.

Cetățenilor români le este permisă intrarea pe teritoriul Bulgariei numai prin puncte de trecere a frontierei unde se află personal medical bulgar.

Astfel, din România se poate intra pe teritoriul statului vecin, prin: 

  • P.T.F. Giurgiu - Ruse, județul Giurgiu
  • P.T.F. Calafat - Vidin, județul Dolj
  • P.T.F. Bechet - Oriahovo, județul Dolj
  • P.T.F. Turnu Măgurele - P.T.F. Somovit-Nikopol, județul Teleorman
  • P.T.F. Vama Veche - Durankulak, județul Constanța.

Prin P.T.F. Ostrov – Silistra, județul Constanta, P.T.F. Zimnicea - Svishtov și P.T.F. Negru Vodă - Kardam, județul Constanța se permite intrarea persoanelor care tranzitează teritoriul  Bulgariei, în cazurile în care se poate garanta părăsirea imediată a teritoriului țării.

Proteste în Bulgaria

Autoritățile de frontieră bulgare au informat Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, prin Centrul Comun de Contact Giurgiu, cu privire la faptul că astăzi, între orele 10:00-15:00, pe teritoriul Bulgariei va avea loc un marș de protest, autorizat de Primăria Ruse, în intersecția cu sens giratoriu situată pe tronsonul de drum care duce spre Podul Ruse-Giurgiu.

 

”În acest context, traficul rutier spre P.T.F Ruse - Giurgiu poate fi îngreunat, aspect care poate conduce la creșterea timpului de așteptare”,

precizează IGPF, care recomandă celor  care doresc să tranziteze frontiera națională prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu în acest interval de timp, să utilizeze celelalte puncte de trecere a frontierei de la granița cu Bulgaria, pentru evitarea aglomerărilor.