MAE anunță că autoritățile poloneze au decis că, începând de astăzi, să fie reluate cursele aeriene regulate de călători pe ruta România-Polonia.

Măsura adoptată de către autoritățile de la Varșovia este valabilă până la data de 29 septembrie 2020. 

Acestă decizie a fost luată în contextul adoptării de către autoritățile polone de noi condiții pentru operarea zborurilor către/dinspre alte țări în contextul pandemiei de COVID-19.

MAE menționează că ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a abordat în mod repetat, în discuțiile cu omologul său polonez Zbigniew Rau, tema reluării zborurilor directe între cele două state în dialogul bilateral recent, atât cu prilejul discuției din cadrul reuniunii informale în format Gymnich de la Berlin, din data de 28 august, cât și în cadrul convorbirii telefonice din 11 septembrie.

Totodată, MAE precizează că persoanele care călătoresc în Polonia dintr-un stat membru UE, precum și din Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein, pot intra în continuare în acest stat fără restricții sau măsuri speciale precum carantină obligatorie/autoizolare.

La punctele de frontieră terestră Schengen (cu Germania, Cehia, Slovacia și Lituania) sunt efectuate numai verificări aleatorii ale documentelor de călătorie. 

MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Varșovia: 0048 22 628 31 56; 0048 22 622 25 70; 0048 22 622 25 20, apelurile fiind redirecționate gratuit către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către  operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice: 0048 694 486 683.MAE recomandă consultarea paginilor de internet: http://www.mae.ro/node/51924 și https://varsovia.mae.ro.