Un posibil răspuns, dat de Deutsche Welle: testare la scară largă. ”E o combinație de diferiți factori”, spune Richard Pebody, de la OMS, pentru Berliner Morgenpost.

Berliner Morgenpost:

”Nu avem o explicație pentru acest lucru. Probabil e o combinație de diferiți factori”, spune Richard Pebody, de la OMS, despre numărul mic de decese din Germania.

Potrivit experților consultați de Berliner Morgenpost, un factor al ratei scăzute a mortalității ar fi acțiunea rapidă a autorităților. Germania a conștientizat foarte rapid problema noului coronavirus și a acționat în consecință, spune Christian Drosten, directorul Institutului pentru Virusologie din cadrul Spitalului Charité din Berlin. Specialiștii de la Charité au dezvoltat încă din ianuarie unul dintre primele teste pentru noul virus.

Johns Hopkins evoluția coronavirus în lumePotrivit datelor extrase de EURACTIV.ro din centralizarea realizată în SUA, la centrul de cercetare al spitalului Johns Hopkins University, statisticile arată:

Italia 101.739 cazuri, decese 11.591; Spania, la un număr aproape similar de cazuri (94.417), înregistrează tot un număr mare al deceselor (8.189).

Cu 67 mii cazuri, Germania are 650 decese, iar Franța, la 45.171 cazuri, înregistrează 3.030 decese.

România a trecut de curând la scenariul IV, peste 2.200 de cazuri. Informații actualizate aici

[statistici, 31 martie, ora 15:00, ora RO)]

Germania are o rețea de laboratoare independente, iar multe dintre ele au început testarea în ianuarie, când numărul cazurilor de infectare era încă foarte mic. Datorită numărului mare de astfel de laboratoare, în Germania testarea decurge mult mai rapid în comparație cu alte țări. Institutul Robert Koch estimează că pot fi testate zilnic 12.000 de persoane.

Drosten spune că probabil nicio altă țară din lume nu a testat atât de multe persoane, în raport cu numărul total al populației, ceea ce înseamnă că au fost descoperite mai multe persoane infectate decât în rândul populațiilor altor țări.

Un alt factor ar putea fi dotarea superioară a spitalelor din Germania, cel puțin în comparație cu statele europene. Germania are 28.000 de paturi dotate cu aparate de ventilație la terapie intensivă, față de 7.000 în Franța și circa 5.000 în Italia. În Marea Britanie sunt circa 4.000 de paturi la terapie intensivă și 5.000 de ventilatoare.

Pentru a evita supraaglomerarea din spitalele italiene și franceze, Guvernul intenționează să dubleze numărul de paturi cu aparate de ventilație la terapie intensivă. De asemenea, pentru a păstra paturile din spitale pentru pacienții grav bolnavi, Guvernul de la Berlin, dar și executivele landurilor germane au stabilit un plan de urgență care prevede transformarea hotelurilor și a numeroase săli și centre expoziționale în centre de tratament pentru cazurile mai ușoare.

Ce se remarcă în statistici e faptul că, în medie, persoanele infectate din Germania sunt mai tinere și cu o stare a sănătății mai bună decât media la nivel european cel puțin. Potrivit directorului Institutului Robert Koch, Lothar Wieler, peste 70% dintre persoanele infectate au între 20 și 50 de ani.  Or persoanele cu risc sunt cele în vârstă și cu alte boli. Cum aproape un sfert din populația din Germania are peste 60 de ani, experții se tem că numărul deceselor va crește pe măsură ce noul coronavirus se va răspândi.   

O altă explicație, potrivit experților italieni, ar putea fi că, în general, în Germania nu se efectuează teste postmortem. Cei de la Institutul Robert Koch nu consideră însă că testele postmortem sunt un ”factor decisiv”. ”Noi presupunem că pacienții sunt diagnosticați înainte de a muri”, a răspuns institutul, întrebat de agenția France Presse.

Coronavirus: Situația în timp real a evoluției virusului în lume / Real Time Data from Johns Hopkins

Mai mult pe EurActiv »