De ce valul de Covid din China provoacă îngrijorare
Date nesigure, estimări fragmentate și îndoieli cu privire la apariția unor noi variante: China se confruntă în prezent cu cel mai puternic val de Covid din lume, după ridicarea restricțiilor, provocând îngrijorare în multe țări.
Beijingul a recunoscut acest lucru: de la abandonarea screeningurilor populației pe scară largă prin teste PCR luna trecută, cuantificarea contagierilor de pe teritoriul său a devenit "imposibilă".
Comisia Națională de Sănătate (CNS), care are valoare de minister, a încetat să mai publice cifrele zilnice ale cazurilor și deceselor. Acum Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) face acest lucru, dar de săptămâna viitoare o va face doar o dată pe lună, scrie La Libre Belgique.
Autoritățile au schimbat recent criteriile de a pune un deces pe seama Covid. Astfel, doar 15 astfel de decese au fost raportate în țara cu 1,4 miliarde de locuitori de când restricțiile au fost ridicate pe 7 decembrie.
Fapt care ridică îndoieli cu privire la capacitatea oficialilor chinezi de a reflecta realitatea, în timp ce spitalele și crematoriile sunt copleșite de un aflux de pacienți și victime ale Covidului.
Săptămâna trecută, autoritățile au recunoscut că strâng "mult mai puține" date în comparație cu perioada în care au fost efectuate teste pe scară largă.
Pentru a "completa golurile" din statistici, autoritățile se bazează pe sondaje online, vizite la spitale, cereri de medicamente pentru febră și apeluri de urgență, potrivit oficialului de control al bolilor, Yin Wenwu.
Multe țări, inclusiv Statele Unite, Australia și Canada, citează lipsa de transparență a datelor chineze pentru a-și justifica decizia de a impune teste PCR călătorilor din China.
Unele autorități locale au început să publice cifre: este cazul provinciei Zhejiang (est), învecinată cu Shanghai, care a estimat săptămâna trecută că au apărut un milion de cazuri noi în fiecare zi.
Orașul Qingdao (est) a raportat 500.000 de noi infecții zilnice, în timp ce Dongguan (sud) evocă 300.000.
Vinerea trecută, în insula-provincie Hainan (sud), autoritățile au estimat rata de contagiune a locuitorilor la peste 50%, în timp ce orașele Quzhou și Zhoushan (est) au calculat că cel puțin 30% din populația lor a luat virusul Covid.
Unul dintre cei mai importanți epidemiologi ai țării, Wu Zunyou, a declarat săptămâna trecută că vârful a fost depășit în orașele Beijing, Chengdu (sud-vest) și Tianjin (nord).
Observație similară și în Shanghai, unde 10 din cele 25 de milioane de locuitori ar fi fost infectați, potrivit epidemiologului Zhang Wenhong, una dintre figurile luptei împotriva epidemiei.
Este greu de pus cap la cap toate aceste date parțiale pentru a obține o imagine completă a situației naționale. Cifrele scurse de la o reuniune a autorităților sanitare de luna trecută au sugerat 250 de milioane de infecții în primele 20 de zile ale lunii decembrie.
Proiecțiile independente sunt pesimiste. Cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong prevăd că aproape un milion de chinezi ar putea muri din cauza virusului în această iarnă.
Compania britanică de analize medicale Airfinity, care estimează numărul de decese zilnice în China la 11.000 și de contagieri la 1,8 milioane pe zi, se așteaptă la 1,7 milioane de decese până la sfârșitul lunii aprilie.
Multe țări sunt îngrijorate de posibile noi variante și impun teste călătorilor care vin din China.
Cu toate acestea, nu a fost detectată nicio tulpină nouă de Covid-19.
Potrivit lui Xu Wenbo, un oficial CDC, o nouă bază de date națională din colectarea probelor din spital este în pregătire.
Variantele Omicron BA.5.2 și BF.7 rămân dominante în Beijing, a spus el, ca răspuns la îngrijorările că varianta Delta, mai periculoasă, încă circulă. Omicron este în Shanghai.
În multe țări occidentale, subvariantele XBB și BQ, care sunt mai transmisibile, dar nu sunt încă dominante în China, au preluat controlul.
Luna trecută, China a trimis 384 de mostre de Omicron la baza de date globală Gisaid, potrivit site-ului său. Dar numărul total de mostre de la Beijing de la începutul epidemiei (1.308) rămâne totuși mult mai mic decât cel din alte țări precum Statele Unite, Marea Britanie, Cambodgia sau Senegal.
Mostrele recente aduse de Beijing "seamănă, toate, foarte mult cu variantele cunoscute și care au circulat în lume între lunile iulie și decembrie", potrivit Gisaid.
Virusologul Jin Don-yan de la Universitatea din Hong Kong a spus recent într-un podcast că posibilitatea ca o variantă mai mortală să apară în China rămâne "foarte redusă".
Sursa: RADOR
Comentarii