OMS salută rezultatele preliminare referitoare la utilizarea dexametazonei în tratarea pacienților cu COVID-19 aflați in stare critică, directorul OMS precizând că dexametazona e primul tratament care reduce mortalitatea pacienților cu COVID-19.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) salută rezultatele studiului clinic inițial din Marea Britanie (Marea Britanie) care arată că dexametazona, un corticosteroid, poate salva viața pacienți lor bolnavi de COVID-19 în stare Critică.

Pentru pacienții ventilați s-a demonstrat că tratamentul reduce mortalitatea cu aproximativ 1/3, iar pentru pacienții care necesită doar oxigen, mortalitatea a fost redusă cu aproximativ 1/5, conform descoperirilor preliminare care au fost comunicate către OMS.

Beneficiul a fost observat doar la pacienții grav bolnavi de COVID-19, nu si la pacienții cu o formă mai ușoară a bolii.

"Acesta este primul tratament care reduce mortalitatea la pacienții cu COVID-19 care necesită oxigen sau ventilație”, a precizat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

”Aceasta este o veste grozavă și felicit Guvernul Marii Britanii, Universitatea din Oxford și numeroaselor spitale și pacienți din Marea Britanie care au contribuit la această descoperire științifică salvatoare”, a spus șeful OMS.

Dexametazona este un steroid care a fost utilizat încă din anii ’60 pentru a reduce inflamația într-o serie de afecțiuni, inclusiv tulburări inflamatorii și anumite tipuri de cancer. Acesta este listat pe lista OMS de medicamente esențiale din 1977, în mai multe formulări, și este în prezent disponibil ca medicament generic, accesibil în majoritatea țărilor.

Cercetătorii au comunicat OMS informații inițiale despre rezultatele studiului, iar Organizația Mondială a Sănătății așteaptă ”cu nerăbdare” analiza completă a datelor în zilele următoare.

OMS va coordona o metaanaliză pentru a spori înțelegerea noastră generală a acestei intervenții. Recomandările clinice ale OMS vor fi actualizate pentru a reflecta cum și când medicamentul trebuie utilizat în COVID-19.