Helge Braun, șeful de cabinet al cancelarului german, a declarat că cei care nu se vaccinează vor avea mai puține libertăți. El a avertizat că acestora ar putea să li se refuze intrarea în baruri sau la evenimente culturale.

Și la evenimente sportive sau cinematograf le-ar putea fi interzisă intrarea, a declarat Helge Braun pentru Bild am Sonntag.

Debutul celui de-al patrulea val al COVID-19 "nu va fi lipsit de consecințe", a declarat oficialul german.

"Dacă avem o rată mare a infectărilor în pofida procedurilor noastre de testare, atunci cei nevaccinați vor trebui să-și reducă contactele", a spus el.

 "Asta poate însemna că anumite opțiuni precum restaurante, cinematografe și evenimente pe stadioane, chiar și pentru persoane nevaccinate testate, ar putea să nu mai fie posibile, deoarece riscul pentru toți ceilalți este prea mare", a explicat el.

Braun, de profesie medic, a spus că un alt lockdown poate fi evitat în Germania, dacă vaccinurile funcționează bine împotriva variantei delta.

El i-a îndemnat pe cei care nu s-au vaccinat încă să o facă.

"Vaccinarea ne protejează în proporție de 90% de o infectare gravă", a declarat Helge Braun, adăugând că cei care s-au vaccinat vor avea cu siguranță mai multă libertate decât cei care nu au fost vaccinați”.

"Cu cât suntem mai mulți vaccinați, cu atât vom fi mai liberi din nou”, a declarat joia trecută cancelarul Angela Merkel, reamintește Deutsche Welle.

Dar candidatul CDU pentru funcția de cancelar la alegerile din septembrie, Armin Laschet, s-a distanțat, într-un interviu acordat postului public de televiziune ZDF, de astfel de planuri.

Premierul al landului Renania de Nord-Vestfalia, Armin Laschet a spus că "într-o țară liberă, nu pot exista libertăți civile doar pentru anumite grupuri".

"Nu cred în vaccinare obligatorie și nu cred în a pune presiune în mod direct pe oameni să se vaccineze", a mai spus el.

Nici ministrul justiției, Christine Lambrecht, nu e de acord cu vaccinarea obligatorie. ”Nu va exista o vaccinare generală obligatorie, dar trebuie să transmitem mesajul că mă protejez cu această vaccinare și mai ales pe alții", a declarat ea pentru ZDF.

Declarații lui Helge Braun au fost criticate atât de vicepreședintele liberalilor, Wolfgang Kubicki, cât și de liderul grupului parlamentar al Partidului Stânga, Dietmar Bartsch.

Cum sunt tratate persoanele nevaccinate în alte țări?

Guvernul britanic și-a modificat radical poziția privind condiționarea accesului la evenimentele importante, cluburi de noapte sau restaurante. Potrivit BBC Online, premierul Boris Johnson intenționează ca, până la finalul lui septembrie, "să condiționeze de vaccinarea cu ambele doze intrarea în cluburi de noapte sau alte evenimente cu participare numeroasă".

Israel a decis să introducă o schemă similară pe fondul îngrijorărilor privind varianta delta.

Franța a implementat așa-numitul "pașaport de sănătate", iar președintele Emmanuel Macron i-a avertizat pe angajații din sănătăte cu penalizări sau chiar concedieri, dacă nu se vaccinează până la 15 septembrie.

Grecia impune vaccinarea obligatorie a personalului medical și din aziluri.

În ambele țări au avut loc proteste față de aceste măsuri.