Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri.

CCR a declarat, pe 25 iunie, neconstituțională carantina, iar după publicarea motivării deciziei în Monitorul Oficial, autoritățile nu-i mai pot obliga pe oameni să se izoleze sau să intre în carantină.

În acest moment, în România sunt 59.000 de cetățeni în izolare la domiciliu, peste 700 în carantină și aproape 6.000 internați în spital. 

Unii pacienți au cerut deja să fie externați. Raed Arafat a precizat că acum autoritățile pot face doar recomandări.

Premierul Ludovic Orban a anunțat un nou proiect de lege pentru a reglementa situația provocată de decizia CCR. Proiectul urmează să fie adoptat în ședință de guvern la începutul săptămânii viitoare. Până atunci, Orban face apel la populație să respecte recomandările pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Și Raed Arafat a atras atenția că cei care nu vor respecta recomandările pot deveni ”un vector de transmitere în comunitate”.

Primul pacient cu Covid-19 care a ”profitat” de decizia CCR este un tânăr de 24 de ani internat la Spitalul Marius Nasta din București, care are și alte comorbidități. El a cerut să fie externat și trimis acasă, unde va fi îngrijit de familie, a declarat managerul spitalului, dr. Beatrice Mahler, vineri seară, la Digi24.

”Și-a asumat un risc foarte mare. Ca medici, nu ne putem opune. Pacientul are dreptul să ceară externarea. Dar vrem să înțeleagă că măsurile le luăm pentru ei”, a mai spus dr. Mahler. Ea a precizat că a încercat să vorbească cu pacientul, să-l facă să se răzgândească, însă nu a reușit: ”A plecat după ce a semnat un formular de consimțământ, că va respecta autozilarea și că are acasă condiții să se izoleze”. 

Nelu Tătaru a afirmat, vineri seară, că Ministerul sănătății, Ministerul de interne și Ministerul justiției au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru ”punerea în concordanță” a cerințelor Curții Constituționale privind carantinarea și izolarea persoanelor cu COVID-19.