Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat vineri utilizarea vaccinului anti-COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech pentru persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

Astfel, vaccinul Pfizer/BioNTech devine primul vaccin autorizat de UE pentru a fi administrat adolescenților.

Vaccinul, cu denumirea comercială Comirnaty, este deja autorizat pentru a fi administrat persoanelor în vârstă de peste 16 ani.

Administrarea vaccinului Comirnaty la copiii de 12-15 ani va fi la fel ca în cazul persoanelor în vârstă de peste 16 ani - două injecții în mușchii brațului superior, la distanță de trei săptămâni, a anunțat EMA.

Efectele Comirnaty la copii au fost investigate la 2.260 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, a precizat agenția, menționând că răspunsul imun la Comirnaty în acest grup a fost comparabil cu răspunsul imun în grupa de vârstă 16-25 de ani (măsurat prin nivelul anticorpilor împotriva SARS-CoV-2). 

Cele mai frecvente efecte secundare la tinerii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani sunt similare cu cele la persoanele cu vârsta de 16 ani și peste. Acestea includ durere la locul injectării, oboseală, cefalee, dureri musculare și articulare, frisoane și febră. Aceste efecte sunt de obicei ușoare sau moderate și se îmbunătățesc în câteva zile de la vaccinare.

Anticipând decizia EMA, Guvernul de la Berlin și liderii landurilor germane au decis încă de joi că vor începe vaccinarea pentru această categorie de vârstă în luna iunie. Ministrul sănătății, Jens Spahn, a avansat data de 7 iunie. 

Agenția americană FDA a autorizat deja pe 10 mai vaccinarea copiilor între 12 și 15 ani. 

Gheorghiță: E obligatorie acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către tutorele legal

„Datele care reies din studiile efectuate arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune, iar eficacitatea a fost maximală. În grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare din România, medicul Valeriu Gheorghiță. 

El a precizat că schema de vaccinare și modalitățile de programare sunt la fel ca la populația adultă.

Totodată, medicul a subliniat că este obligatorie acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către tutorele legal.

„În acest moment, platforma de programare este în curs de optimizare, iar de săptămâna viitoare va putea permite programarea prin contul părinților”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.