Prefectura București a anunțat joi că, pentru etapa a-II-a de vaccinare, în Capitală vor fi deschise opt centre.

De vineri, 15 ianuarie, persoanele care se pot vaccina în etapa a II-a a campaniei de vaccinare se vor putea programa pe platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login.

Vaccinarea propriu-zisă va începe luni, 18 ianuarie.

În prima fază s-a decis organizarea la nivelul Capitalei a unui număr de 8 centre cu 23 puncte de vaccinare, organizate în unitățile medicale:

- Spitalul Clinic Colțea (centrul ambulatoriu pentru sportivi) – un centru cu trei puncte de vaccinare / Calea Dudești, nr.104-122, București

- Spitalul Clinic de Urgență Floreasca – un centru cu două puncte de vaccinare / Calea Floreasca, nr. 8, București

- Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș – un centru cu patru puncte de vaccinare / Strada Dr. Calistrat Grozovici, nr.1, București

- Institutul Peneumofiziologie Marius Nasta – un centru cu patru puncte de vaccinare / Șoseaua Viilor, nr.90, București

- Spitalul Obregia – un centru cu două puncte de vaccinare / Aleea Argeșelu, nr.8, București

- Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă – un centru cu trei puncte de vaccinare / Strada Panduri, nr.22, București

- Spitalul Universitar de Urgență – două centre cu cinci puncte de vaccinare / Splaiul Independenței, nr.69, București. 

În primă fază, vor fi vaccinate persoanele cu grad ridicat de risc:

1. vârstnicii din centrele rezidențiale, adulții de peste 65 de ani, adulții care suferă de boli cronice și persoanele care desfășoară activități esențiale.

- În categoria vârstnicilor din centrele rezidențiale, conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică București, vor fi avute în vedere un număr de 2.026 persoane și un număr de 352 de angajați care deservesc aceste locații, iar vaccinarea se va realiza de către echipe mobile dedicate acestei activități.

- În categoria persoanelor cunoscute cu boli cronice se încadrează oricare persoană, indiferent de vârstă, care suferă de una dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune, imunodepresii severe (pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA).

Persoanele respective se pot programa pentru vaccinare prin medicii de familie pe lista cărora sunt înscriși.

În cazul în care nu au acces la medicul de familie propriu, se pot programa prin următoarele modalități:

- prin intermediul oricărui alt medic de familie;

- prin call center la numărul de telefon 021.9462;

- prin structurile de asistență socială de la nivelul primăriilor de sector.

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani se pot programa la vaccinarea împotriva COVID utilizând oricare dintre următoarele modalități:

- prin intermediul medicilor de familie;individual,

- prin intermediul platformei (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login);

- prin contul unui aparținător, prin intermediul platformei online (de pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane);

- prin call center 021.9462;

- prin structurile de asistență socială de la nivelul primăriilor de sector. 

Persoanele care desfășoară activități esențiale vor fi programate în baza propunerilor făcute de angajator.  

Aproximativ 200 de puncte de vaccinare anti-COVID vor fi deschise în Capitală, cele mai multe urmând să fie organizate la Romexpo, Circul Metropolitan, Palatul Copiilor, în malluri și spitale, a declarat, luni, pentru G4Media.ro, șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP) București, Oana Nicolescu.

Oana Nicolescu a precizat că au fost verificate într-un interval de 7-10 zile circa 80-90 de spații pentru organizarea centrelor de vaccinare, iar dintre acestea au fost selectate cele care să asigure cele mai bune condiții, să fie cunoscute de oameni și să se poată ajunge ușor la acestea.Toate centrele de vaccinare vor trebui să fie avizate și funcționale până în 15 ianuarie. 

Valeriu Gheorghiță: Programarea în etapa a doua pe platforma online va fi disponibilă de vineri

Mai mult pe EurActiv »