Țările europene intră una câte una într-un nou lockdown, după vacanța de iarnă.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat luni seară revenirea la lockdown pentru a combate răspândirea noii tulpini a coronavirusului. Noua carantină totală va fi la fel de strictă ca cea din primăvara anului trecut.

Lockdown-ul începe miercuri în Anglia și ar putea dura până la jumătatea lunii februarie în Anglia. În Scoția, interdicțiile se aplică de la miezul nopții de luni spre marți și până la finalul lunii ianuarie. 

Se închid școlile, iar britanicii își vor părăsi locuințele doar pentru cumpărături esențiale, sport, motive medicale și deplasare la locul de muncă, dacă nu pot lucra de acasă.

Marea Britanie a raportat 58.784 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un nou record de infectări zilnice. 

Johnson a anunțat că următoarele săptămâni vor fi ”cele mai dificile”.


Austria a renunțat la planul de a permite ieșirea din carantină cu o săptămână mai devreme pentru persoanele care prezintă un test negativ la COVID-19, după ce opoziția a blocat un proiect de lege în acest sens. Astfel, restricțiile se mențin până la 24 ianuarie.

Președintele Camerei de Comerț Harald Mahrer a pledat pentru mai multe teste în loc de carantină totală, susținând că această măsură ar fi mai ieftină pentru economie, relatează Die Presse.

El a precizat că menținerea restaurantelor și a magazinelor cu produse neesențiale închise până la 24 ianuarie în loc de 18 ianuarie - cum prevedea proiectul de lege respins - costă economia circa un miliard de euro. 

În Germania, Institutul Robert Koch a raportat marți dimineață 11.897 de cazuri noi de îmbolnăvire și 944 de decese din cauza COVID-19 în ultimele 24 de ore. 

Premierul din Renania de Nord-Vestfalia Armin Laschet a declarat luni seara, la o videoconferință a filialei locale a CDU, că lockdown-ul va fi prelungit până la finalul lunii. 

Decizia urmează să fie luată marți, de către cancelarul Angela Merkel și premierii celor 16 landuri germane, relatează Süddeutsche Zeitung. 

Majoritatea germanilor sunt în favoarea unei extinderi a carantinei totale. Potrivit unui sondaj realizat de institutul de cercetare YouGov, la comanda dpa, aproape două treimi dintre cei chestionați s-au pronunțat pentru o prelungire a restricțiilor în vigoare până la 10 ianuarie. Doar 11% s-au pronunțat pentru o renunțare totală la restricții.