Europa are centre de vaccinare, dar nu și suficiente doze. Pfizer și-a redus producția, iar AstraZeneca a anunțat că va livra cu 60% mai puțin decât a convenit cu Bruxelles.

Uniunea Europeană se află cu mult în urma unor țări în privința ratei de vaccinare împotriva COVID-19. Dincolo de probleme de organizare din mai multe state membre, UE se confruntă acum cu o lipsă de vaccinuri. 

Comisia Europeană a semnat contracte cu opt producători pentru un total de circa două miliarde de doze. Până acum, doar Pfizer/BioNTech a livrat mai multe doze, dar compania americano-germană și-a redus temporar producția la sfârșitul lunii ianuarie.

La rândul său, AstraZeneca intenționează să livreze doar 40% din dozele promise în primul trimestru al acestui an. Comisia Europeană nu este însă de acord cu această opțiune.

Comisia Europeană a prezentat politica centralizată de achiziție a vaccinurilor ca pe o poveste de succes, susținând că în acest fel toate statele membre vor obține acces egal la vaccin. Mai mult, statele membre bogate erau încurajate să doneze unor țări din afara UE dozele de vaccin nefolosite.

Deocamdată, prima lună a campaniei de vaccinare nu s-a derulat conform promisiunilor.

După ce Pfizer/BioNTech și-a redus producția, membrii comitetului de coordonare a vaccinurilor din UE s-au întâlnit luni cu AstraZeneca pentru a reaminti companiei farmaceutice britanico-suedeze obligațiile sale contractuale.

Vaccinul produs de AstraZeneca ar urma să fie aprobat săptămâna aceasta de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Săptămâna trecută, AstraZeneca a anunțat că la început va livra mai puțin decât era stabilit din cauza unor probleme cu un furnizor. UE a comandat 400 de milioane de doze de la AstraZeneca.

Cum UE a oferit 2,7 miliarde de euro pentru dezvoltarea acestui vaccin, autoritățile europene sunt nemulțumite de faptul că AstraZeneca întârzie livrările către statele membre, dar continuă să furnizeze doze Marii Britanii, notează Deutsche Welle. 

Uniunea Europeană "a investit miliarde pentru a dezvolta primele vaccinuri și pentru a crea un adevărat bun comun mondial. Acum, companiile trebuie să își respecte promisiunile", a precizat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o intervenție prin videoconferință la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Ursula von der Leyen a mai precizat că Executivul european va crea un mecanism de transparență privind exporturile de vaccinuri. Producătorii de vaccinuri din UE vor trebui să notifice în avans atunci când vor să exporte vaccinuri către țări terțe, excepție făcând livrările din motive umanitare.

Mai multe state membre se gândesc să acționeze în justiție compania AstraZeneca pentru încălcarea contractelor de furnizare a vaccinului, a declarat marți, pentru Delfi, ministrul leton de externe Edgars Rinkevics, relatează Reuters.

Șeful AstraZeneca se apără, precizând că livrările către Europa sunt întârziate și din cauza faptului că Bruxellesul a semnat târziu contractul, la trei luni după Marea Britanie.

Într-un interviu acordat La Repubblica, Pascal Soriot, directorul executiv al firmei anglo-suedeze, a respins acuzațiile că AstraZeneca ar fi vândut doze în afara UE pentru a face profit.

Dar mai multe runde de discuții între reprezentanții UE și cei ai producătorului de medicamente nu au dus la nicio soluție.

„Respingem logica primul venit, primul servit. Acest lucru poate funcționa la măcelarii din cartier, dar nu și în contracte. Și nu în contractele noastre de achiziție în avans”, a comentat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate.

Ea spune că nu există nicio clauză prioritară în contractul de achiziție și nici o ierarhie a celor patru fabrici de producție numite în acord. Două sunt situate în UE și două sunt situate în Marea Britanie.

Practic, UE susține că AstraZeneca trebuie să îi livreze vaccinuri produse în cele două fabrici din Regatul Unit, în contextul în care compania spune că nu își poate onora contractul din cauza problemelor de la fabricile din UE.

Separat, Sanofi a anunțat că va produce 100 de milioane de doze din vaccinul dezvoltat de rivalii de la Pfizer/BioNTech, potrivit unei declarații pentru Le Figaro a lui Paul Hudson, CEO al companiei franceze.

Întrucât Sanofi și partenerul său britanic GlaxoSmithKline au întârziat lansarea propriului vaccin până la sfârșitul anului 2021, compania franceză a decis să colaboreze cu Pfizer ”pentru a fi de ajutor”.

Gheorghiță:Din 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile mai târziu persoanele din domeniile esențiale

Mai mult pe EurActiv »