Premierul Florin Cîțu spune că în România nu există o creștere accelerată a infectărilor cu COVID-19, dar trebuie să fim precauți și să ne pregătim și pentru un număr mai mare de cazuri.

”Deocamdată, in România nu este o creștere accelerată a infectărilor și putem sa împiedicăm acest lucru, dacă ne vaccinăm și dacă respectăm măsurile de protecție. Ne pregătim însă și pentru un număr mai mare de cazuri, pentru a fi precauți și a nu fi luați prin surprindere”, a scris duminică, pe Facebook, premierul Cîțu, după ce a participat la ședința Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI).

”În ultimele trei săptămâni, ne confruntăm cu o creștere a numărului de cazuri, creștere care posibil se datorează faptului că în comunitate există virus cu transmitere mai intensă. Ce constatăm noi este că numărul de cazuri a crescut și și formele severe sunt mai numeroase. (...) Din păcate, nu avem posibilitatea să determinăm aceste subtipuri sau aceste tulpini, dar modul cum evoluează formele clinice arată indirect faptul că ne confruntăm cu alte tulpini sau și cu alte tulpini decât cele cu care ne-am confruntat până în prezent”, a declarat la Digi 24 șeful Secției boli infecțioase din Spitalul Victor Babeș Timișoara, Virgil Musta.

Premierul a cerut creșterea numărului real de paturi ATI la 1.600, precum și identificarea unor spitale noi care ar putea sa se alăture celor existente in lupta anti-COVID.

Totodată, premierul a solicitat asigurarea stocurilor necesare de medicamente in toate spitalele care tratează pacienții cu COVID-19 și ssigurarea echipamentelor de protecție pentru cadrele medicale.

Florin Cîțu a mai spus că e nevoie de ”un plan clar pentru situația in care va fi nevoie de detașări de cadre medicale”. De asemenea, trebuie să continue vaccinarea ”în forță”.