Într-un interviu acordat Presshub.ro, medicul Florin Roșu, coordonatorul Compartimentului de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași, spune că încă nu știm în totalitate cu ce fel de boală ne confruntăm.

Întrbat cum se pot explica formele grave la persoane tinere, fără alte afecțiuni, medicul a precizat că, din experiența sa, ”depinde foarte mult de cantitatea virală la care au fost expuși, precum și de substratul genetic, adică modalitatea prin care organismul reacționează la acest nou tip de virus”.

”Mai sunt pacienți pe care noi îi considerăm sănătoși, dar care ascund diferite patologii, spre exemplu un pacient de 42 – 46 de ani poate să ascundă o patologie cardiovasculară, adică să prezinte hipertensiune arterială care nu este diagnosticată. În momentul în care pacientul se prezintă la spital și îi faci anamneza îl întrebi dacă se cunoaște cu alte patologii, el sigur va zice că nu, dar asta nu înseamnă că nu este bolnav, ci că nu are analizele la zi și controalele anuale făcute. Din nefericire, acest virus afectează pe lângă plămâni și celelalte organe, s-au remarcat afectări la nivelul inimii, pancreasului, la nivel hepatic și renal. Este o boală complexă și o boală care trebuie urmărită, privită științific, ca să știm cum să o abordăm pe viitor”, a declarat medicul Florin Roșu, în interviul acordat Presshub.ro.

El a atras atenția că în ultimul timp a crescut numărul îmbolnăvirilor în rândul tinerilor.

”Explicația este legată de relaxarea socială, acum nu se mai respectă distanțarea fizică, trebuie să se poarte în continuare măști în spații închise, să nu uităm și de spălatul pe mâini. Este foarte important să menținem o distanță corespunzătoare față de persoana cu care ne plimbăm sau cu care ne întâlnim; și eu de exemplu când mă întâlnesc cu cineva, indiferent că este prieten, persoană apropiată, îl rog să respecte distanța necesară”, a spus medicul Florin Roșu.

Întrebat cum va fi situația în toamnă, când va apărea și gripa sezonieră, medicul spune că  previziunile sunt ”destul de sumbre”: ”Noi ne dorim și sperăm să nu ne confruntăm cu ambele patologii, însă premisele demonstrează că ar trebui să luăm foarte serios în calcul posibilitatea aceasta”.

Citiți interviul pe Presshub.ro.


 


Despre redacția informală #CovRoMd


Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin,
Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare,
Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii
Jiului
(Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș,
Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania
Reporter
(Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta
de Sud
(Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul
de Iași
(Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 


La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.