Ministerul Fondurilor Europene a anunțat duminică lansarea apelului dedicat spitalelor implicate în lupta împotriva coronavirusului.

Începând de vineri, 15 mai, spitalele au la dispoziție 350 de milioane de euro pentru decontarea achizițiilor de aparatură medicală și echipamente de protecție făcute începând cu luna februarie 2020, prin apelul „Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19” deschis de Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM).

„Pacienții români nu țin cont de birocrație, de programul redus de lucru al funcționarilor, de consultările maraton cu zeci de spitale sau de mecanismele interinstituționale create ad hoc. Pacienții se luptă pentru viața lor și faptul că am reușit să ne mobilizăm cu toții este îmbucurător pentru construcția viitorului Program Operațional de Sănătate finanțat cu 4,5 miliarde de dolari, pe care România îl pregătește pentru 2021-2027”, a spus Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene.

Ce tip de proiecte pot fi finanțate

Proiectele de tip A cu valoare maximă de 10 milioane de euro se adresează unităților publice sanitare și de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, precum și celor aferente sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională. Proiectele au în vedere finanțarea echipamentelor medicale necesare în tratamentul pacienților.

Proiectele de tip B cu valoare maximă 15 milioane de euro au ca partener eligibil IGSU, inclusiv în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale. Aceste inițiative sunt destinate spitalelor modulare și secțiilor de terapie intensivă mobilă.

Proiectele de tip C a căror valoare maximă nu poate depăși 3 milioane de euro au ca solicitanți eligibili autoritățile publice locale în parteneriat cu furnizorii publici de servicii de asistență socială din județ pentru categoriile vulnerabile. Proiectele din această categorie sunt destinate protecției personalului implicat în lupta cu pandemia, suplimentar stimulentelor financiare de câte 2.500 lei deja acordate personalului medical și auxiliar.

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, proiectele pot fi depuse în sistemul informatic MySMIS 2014 până la data de 30 septembrie, iar solicitanții pot găsi mai multe detalii în ghidul apelului.