MAE anunță că autoritățile franceze au revizuit condițiile de intrare în Franța, în contextul pandemiei de COVID-19, începând cu 11 octombrie.

Potrivit informațiilor comunicate public de autoritățile franceze, a fost redusă la 24 de ore durata valabilității testelor PCR sau antigen care trebuie prezentate de către persoanele nevaccinate care sosesc în Franța din România.

Persoanele nevaccinate care sosesc în Franța din România trebuie să prezinte unul din următoarele două documente:

- un test PCR sau antigen negativ pentru COVID-19, efectuat cu maximum 24 de ore înainte de plecare;

- un certificat care să ateste trecerea prin boală – infectarea anterioară cu virusul SARS-CoV-2 într-o perioadă cuprinsă între 11 zile și maximum 6 luni anterior intrării pe teritoriul francez.

Copiii cu vârsta de până la 12 ani sunt în continuare exceptați de la această măsură.

MAE amintește că, potrivit măsurilor adoptate de autoritățile franceze, persoanele vaccinate cu schemă completă (cu un vaccin autorizat de către Uniunea Europeană) și care au vârsta de peste 12 ani, nu trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID–19.

Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 7 zile de la a doua doză cu vaccinurile care se fac în doză dublă (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield), 28 de zile de la doza pentru vaccinul în doză unică Janssen (Johnson & Johnson) și 7 zile de la doza efectuată în cazul persoanelor care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și pentru care este necesară o singură doză în Franța.

Totodată, autoritățile franceze au comunicat că sunt acceptate drept certificate doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală sau rezultatului negativ al unui test RT-PCR sau antigen, doar certificatele care conțin un cod QR și care sunt redactate în limba statului în care au fost emise și în limba engleză.

De asemenea, MAE reamintește că toate persoanele (inclusiv copiii) care călătoresc în Franța trebuie să prezinte companiei de transport sau la trecerea frontierei o declarație pe proprie răspundere, prin care atestă că nu prezintă simptome specifice COVID-19 și nu au cunoștință să fi fost contact al unui caz confirmat.

Declarația poate fi descărcată de pe pagina de internet a Ministerului de interne francez: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage.

MAE recomandă cetățenilor români să se informeze anterior deplasării în Franța și să consulte paginile de internet ale Ministerului Europei și afacerilor externe francez: https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/conseils-aux-voyageurs/informations-pratiques/article/coronavirus-covid-19, Ministerului de interne francez: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage, Ministerului de externe: https://www.mae.ro/node/51912 și Ambasadei României la Paris: http://paris.mae.ro/.

Cetățenii români care doresc să se deplaseze sau se află pe teritoriul Franței pot solicita informații consulare la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966, +33147052755, +33(0)145503997 și +33(0)1470510 40, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție următoarele telefoane de permanență:

- misiunea diplomatică a României în Franța: +33680713729,

- Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164,

- Consulatul General al României la Lyon: +33643627736,

- Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022.