Regulile pandemiei, regulile sanitare, regulile de bun-simț față de colegii de instituție și de birou sunt ignorate voit de mulți funcționari ai statului, relatează jurnaliștii Digi24, care au surprins astfel de situații în mai multe ministere.

"Ministerul Dezvoltării, ora 8 și jumătate a dimineții. Un militar te legitimează și-ți măsoară temperatura corporală. Dincolo de el, însă, destui funcționari circulă de colo - colo prin birouri și coridoare. Se comportă cum au chef, își pun masca de protecție doar când observă că sunt filmați, ori... privesc cu dispreț și-și văd de drum", notează jurnaliștii Digi24.

"Sunt probleme! În continuare oamenii nu înțeleg că legea este obligatorie, că au această datorie, că în interiorul, în spații închise, de fapt, și în interiorul instituțiilor publice să poarte mască! Conformarea încă lasă de dorit la nivel de instituție publică", a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

Ca urmare a imaginilor difuzate joi de postul de televiziune DIGI 24 de la sediul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), cu persoane din cadrul acestui minister care încalcă regulile cu privire la purtarea măștii la accesul și în interiorul instituțiilor publice, Biroul de presă anunță că ministrul Ion Ștefan "nu tolerează încălcarea regulilor impuse pentru prevenirea și combaterea efectelor cauzate de pandemia de COVID-19".

Ministrul dezvoltării a solicitat înlocuirea personalului militar care asigură paza sediului MLPDA, ca urmare a încălcării, de către acesta, a ordinelor privind asigurarea măsurilor de protecție a angajaților ministerului. 

"Am luat măsurile de identificare, pe baza imaginilor înregistrate de camerele de luat vederi din incinta MLPDA, a personalului care nu respectă măsurile de protecție impuse, acestea fiind sancționate cu AVERTISMENT, urmând ca, la următoarea abatere, să fie aplicate și alte sancțiuni, care pot ajunge inclusiv la diminuarea drepturilor salariale. Totodată, având în vedere ultimele cazuri mediatizate de îmbolnăvire cu COVID-19, precizăm că niciuna dintre anchetele epidemiologice nu au constatat drept cauză a infectării activitatea desfășurată în cadrul instituției noastre", se arată în comunicat.

De la debutul pandemiei, în multe instituții publice s-au înregistrat infectări. În primăvară, din cauza funcționarilor infectați, Ministerul Justiției a fost închis temporar. Infectări au fost și la Ministerul Sănătății și la Ministerul Afacerilor Externe.