Angela Merkel și premierii celor 16 landuri germane vor discuta marți despre extinderea și înăsprirea carantinei. Printre noile măsuri sunt luate în calcul lockdown-ul nocturn, obligația de a lucra de acasă și purtarea măștilor FFP2.

Discuțiile vizează extinderea actualei carantine dincolo de sfârșitul lunii ianuarie. Printre măsurile aflate acum în vigoare și care ar putea fi înăsprite se numără închiderea școlilor și a magazinelor neesențiale, limitarea întâlnirilor din afara propriilor locuințe la maxim două persoane din gospodării diferite. Totodată, ar putea fi recomandată purtarea unor măști de protecție mai bune în autobuze, trenuri și magazine.

Ministrul german al sănătății, Jens Spahn (CDU), a declarat că 34,1 milioane de persoane din grupurile de risc vor primi gratuit măști FFP2. E vorba de cei de peste 60 de ani și cu anumite boli cronice. Aceștia vor putea achiziționeza câte 12 măști FFP2 din farmacii, pe baza unor vouchere care vor fi distribuite în următoarele zile.  

Numărul infecțiilor și internările la terapie intensivă au scăzut în ultimele zile, dar Spahn a avertizat că nu trebuie lăsată garda jos: ”Eram pe un trend descendent în urmă cu câteva săptămâni și apoi a apărut un nou val s-a construit din nou”. Ministrul sănătății le-a cerut oamenilor să nu se relaxeze, potrivit Welt Online.

Institutul Robert Koch a anunțat în ultimele 24 de ore 7.141 de cazuri noi și 214 decese. În total, peste 2,04 de persoane au contractat virusul Sars-CoV-2, iar 46.633 au decedat.

Numărul persoanelor vaccinate a depășit un milion. 

Liderii SPD Norbert Walter-Borjans și Saskia Esken au făcut apel ca mai mulți germani să muncească de acasă. În prezent, 15% fac acest lucru, dar în perioada primului val al pandemiei de COVID-19 numărul lor se ridica la 27%, astfel că ”se poate mai bine”.

Acolo unde e posibil, angajații ar trebui testați cel puțin săptămânal și să poartă mască la locul de muncă, a precizat Esken. 

Într-un interviu acordat ”Franfkurter Allgemeine Zeitung”, premierul bavarez Markus Söder a declarat că ar fi bună ”o strategie europeană unitară” privind combaterea pandemiei.