Persoanele sub 60 de ani, care s-au vaccinat cu Oxford/AstraZeneca, vor face rapelul cu un alt vaccin, au stabilit marți ministrul german al sănătății și miniștrii regionali de resort, relatează EURACTIV.com.

Germania a anunțat pe 30 martie că nu va face rapelul cu AstraZeneca persoanelor sub 60 de ani, ca urmare a îngrijorărilor privind o posibilă legătură între vaccin și câteva cazuri rare de tromboză.

Potrivit agenției dpa, miniștrii au decis că persoanele sub 60 de ani care s-au vaccinat cu AstraZeneca până la 30 martie vor face rapelul cu BioNTech-Pfizer sau cu Moderna.

"Soluția găsită va oferi un nivel bun de protecție", a declarat pentru dpa ministrul bavarez al sănătății, Klaus Holetschek.

Decizia urmează recomandările făcute săptămâna trecută de experții germani.

Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat săptămâna trecută că trombozele ar trebui considerate drept efecte secundare foarte rare ale vaccinului AstraZeneca, punând accentul pe beneficiile aduse de vaccinare, în comparație cu riscurile.

Germania se numără printre țările care au restricționat folosirea AstraZeneca doar pentru persoanele mai în vârstă, după ce au fost depistate cheaguri de sânge la un număr mic de persoane mai tinere, în urma primei doze.

S-au înregistrat 222 de cazuri de tromboze atipice la 34 de milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca în UE, Marea Britanie, Islanda, Norvegia și Liechtenstein, precum și 22 de decese.

Cele mai multe cazuri au apărut la femei sub 60 de ani, în decursul a două săptămâni de la prima doză.

Organizația Mondială a Sănătății a precizat că nu poate recomanda rapelul cu un alt vaccin, din cauza insuficienței datelor disponibile.

Agențiile federale din domeniul sănătății din SUA au recomandat marți suspendarea vaccinului contra COVID-19 al Johnson & Johnson, după ce 6 persoane cărora le-a fost inoculat produsul au făcut tromboze.