Parlamentul german (Bundestag) a aprobat joi noi reglementări pentru a combate pandemia, pe fondul unei creșteri alarmante a cazurilor noi de infectare.

Măsurile aprobate astăzi au fost propuse de cele trei partide care poartă negocieri pentru a forma o coaliție guvernamentală, în urma alegerilor din septembrie.

Potrivit votului din Bundestag, ”starea epidemică de interes național” nu va fi prelungită după 25 noiembrie. Aceasta a fost instituită în martie 2020 ca o bază legată pentru a permite Guvernului de la Berlin să ia decizii la nivel național, precum restricțiile de călătorie.

Angajații din azile, precum și vizitatorii, trebuie să se testeze zilnic, chiar dacă sunt vaccinați.

Pentru cei care nu lucrează de acasă și pentru accesul în mijloacele de transport în comun se aplică regula "3G" (geimpft - vaccinat, genesen - vindecat, getestet - testat).

Cele16 landuri germane vor putea introduce noi măsuri de protecție, precum restricționarea sau interzicerea evenimentelor recreative, culturale și sportive, interzicerea intrării în unitățile de asistență medicală și vânzarea și consumul de alcool în public. 

Măsurile nu vor include închiderea școlilor - cu excepția cursurilor universitare, restricțiile generale de călătorie sau vaccinarea obligatorie.

Noua legislație include introducerea de pedepse stricte de până la cinci ani de închisoare pentru cei care falsifică documente și certificate de vaccinare, notează Deutsche Welle.

Dezbaterea a fost aprinsă în Bundestag, Sabine Dittmar de la SPD acuzând Guvernul condus de CDU - din coaliție face parte însă și partidul său - că a eșuat în combaterea numărului mare de infectări prin promovarea vaccinării.

Parlamentarii CDU au apărat însă măsurile și au cerut să fie menținută starea epidemică.

Stephan Stracke a susținut că noua coaliție care se prefigurează a făcut ”prima greșeală”. "Numărul de infectări e în creștere și voi reduceți restricțiile. Este o greșeală”, a spus el. 

Peste 65.000 de persoane s-au infectat în Germania în ultimele 24 de ore, iar oficialii din sănătate avertizează că țara ar putea avea ”un Crăciun foarte prost”. Ei se tem că aceste cifre s-ar putea dubla.

După votul din Bundestag, premierii celor 16 landuri discută în această după-amiază un set de măsuri comune. Înacest moment, landurile au strategii proprii de combatere a pandemiei și doar câteva reguli comune, astfel că în unele landuri (Saxonia, Bavaria) rata de vaccinare și numărul de infectări sunt mult mai mari decât media.

Ei vor discuta chestiuni precum regulile de accesare a serviciilor publice și strategii de creștere a ratei de vaccinare, care e de doar 68%, mai mică decât celelalte țări din Europa de Vest.

Înainte de reuniune, cancelarul Angela Merkel a deschis situația drept ”dramatică”. ”Al patrulea val a lovit țara noastră cu toată forța”, a adăugat ea. La întâlnire participă și vice-cancelarul Olaf Scholz, cel mai probabil succesorul său la conducerea executivului. 

Booster pentru toți

Dată fiind situația, Comisia Permanentă de Vaccinare din Germania (Stiko) a decis astăzi ca booster-ul (doza 3) să fie făcut de toate persoanele de peste 18 ani.

Doza 3 se va face cu vaccinuri cu ARN-ul mesager, după șase luni de la a doua doză.   

Stiko a făcut apel la cei nevaccinați să se vaccineze pentru a putea reduce infectări și transmisia virusului.