Într-o tentativă de a "salva" sărbătorile de iarnă, Germania a intrat de luni în carantină parțială. Virusologul Christian Drosten explică de ce al doilea val al pandemiei de Sars-CoV-2 e mai periculos decât primul.

Decizia de a institui un lockdown parțial a fost luată după ce Germania a raportat peste 95.000 de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19 în decurs de șapte zile. Luni, Institutul Robert Koch a anunțat 12.097 de noi cazuri și 49 de decese în ultimele 24 de ore. Peste 545.000 de germani au contractat virusul de la debutul pandemiei și 10.530 au murit.

Noile măsuri restrictive vizează restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele, muzeele și alte facilități culturale și de agrement. De asemenea, se închid sălile de sport și piscinele.

Meciurile din Bundesliga se vor disputa fără spectatori în tribună.

Reuniunile în aer liber sunt limitate la membrii a cel puțin două familii, dar nu pot depăși  zece persoane.

În schimb, rămân deschise școlile și grădinițele, precum și majoritatea magazinelor.

Măsurile vor fi aplicate cel puțin patru săptămâni. La mijlocul lunii noiembrie, autoritățile germane vor evalua eficiența restricțiilor.

Christian Drosten, directorul Institutului de virusologie al Spitalului universitar Charite din Berlin, a explicat de ce acest al doilea val e mai periculos decât primul și ce se va întâmpla dacă virusul va continua să se răspândească cu viteza actuală.

În primul val, Sars-CoV-2 s-a răspândit în special în cadrul unor focare. Acest lucru a permis intervenția la nivel local și stingerea focarelor. Acum virusul vine de pretutindeni și se răspândește în toată țara, a precizat Drosten, citat de Focus Online.

Dacă numărul infecțiilor se menține la un nivel ridicat, unitățile de terapie intensivă și-ar atinge limitele în două-trei săptămâni.

Ce înseamnă asta?

Ar putea apărea cazuri în care medicii să fie nevoiți să aleagă pe cine să salveze și pe cine nu.

"Avem un pacient în secția de terapie intensivă care este bătrân. El este acolo de o săptămână. Are șanse de supraviețuire între 30 și 50% (...) Și vine un pacient care are 35 de ani și are trei copii mici și cu un curs sever al bolii și dacă nu-l conectezi la un ventilator imediat, va fi mort poimâine. Știi asta ca medic de terapie intensivă. Ce faci? Elimini pacienții mai în vârstă. Asta înseamnă triajul", a explicat Drosten.

Într-o conferință de presă neplanificată, cancelarul Angela Merkel a explicat necesitatea noilor măsuri, în condițiile în care în Germania au avut loc mai multe proteste față de restricții.

Sars-CoV-2 reacționează diferit și mult mai agresiv la temperaturi scăzute, a precizat cancelarul german, adăugând că măsurile restrictive sunt necesare pentru ca sistemul medical să nu fie copleșit.

Efort național

Ministrul sănătății Jens Spahn (CDU) a spus că lupta împotriva pandemiei necesită luna aceasta "un efort național”. Oamenii trebuie să-și reducă contactele și să se protejeze reciproc de infecție.

"Da, știu că este foarte greu”, a precizat el pentru ZDF. Spahn a adăugat că, având în vedere creșterea rapidă a numărului de infecții, nu este posibil fără măsuri restrictive suplimentare. Ca răspuns la criticile din partea horeca și instituțiilor de cultură, ministrul sănătății a explicat  că nici cel mai bun concept de igienă nu reduce la zero riscul de infectare.

Spahn a avut și el COVID-19 și nu știe cum a contractat virusul. El a mulțumit tuturor celor care au rămas acasă pentru a-i proteja pe ceilalți.

Al doilea val e și mai costisitor

Carantina parțială instituită începând de astăzi va fi "mai scumpă" decât lockdown-ul din primăvară, susține Institutul pentru cercetare economică (DIW), citat de Welt am Sonntag. Costul pentru economia germană se ridică la 19,3 miliarde de euro. Horeca e cel mai afectat sector, cu pierderi estimate de 5,8 miliarde de euro.

Și piața muncii va fi afectată puternic. Prognozele DIW arată că numărul angajaților va scădea cu aproape 100.000 în al patrulea trimestru al lui 2020. Numărul angajaților în sistem Kurzarbeit va crește cu 400.000 până la 3,2 milioane până la sfârșitul anului.