Germania, Franța, Letonia, Portugalia, Spania și Italia au anunțat luni suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, după raportarea mai multor posibile efecte adverse, inclusiv cheaguri de sânge.

Guvernul german a luat decizia în urma unei recomandări a Institutului Paul-Ehrlich.

După semnalarea unor noi cazuri de tromboză a venelor cerebrale, institutul consideră că sunt necesare investigații suplimentare, relatează Spiegel Online.

Motivul suspendării sunt informațiile privind apariția unor complicații după vaccinare, în special formarea cheagurilor de sânge. Până în prezent, aproximativ 30 de astfel de cazuri după vaccinarea cu AstraZeneca au fost semnalate Agenției Europene a Medicamentului (EMA), care apreciază că beneficiile vaccinării cântăresc mult mai mult decât riscurile cunoscute.

Aproape 17 milioane de persoane s-au vaccinat cu AstraZeneca până acum. 

Karl Lauterbach, expert pe probleme de sănătate al SPD, consideră că decizia e greșită, ”pe baza datelor disponibile”. ”Testarea fără suspendarea vaccinării ar fi fost mai bună din cauza rarității complicațiilor. În cel de-al treilea val, care se extinde cu rapiditate, primele doze cu vaccinul AstraZeneca ar fi salvat vieți", a scris el pe Twitter. 

Și Franța și Italia au decis luni să suspende vaccinarea cu AstraZeneca.

Președintele Emmanuel Macron a anunțat că suspendarea vaccinării cu AstraZeneca e valabilă până la un aviz din partea Agenției Europene a Medicamentului. 

Anterior, aceeași decizie a fost luată de Olanda, Irlanda, Danemarca, Norvegia și Islanda. Austria a renunțat la folosirea unor loturi. 

În Olanda, ministrul în exercițiu al sănătății Hugo de Jonge a precizat că s-a suspendat pentru două săptămâni vaccinarea, ca măsură de ”precauție”. El a precizat că nu s-astabilit încă o legătură cauzală între vaccinarea și apariția trombozelor, relatează DutchNews.nl.