Cancelarul Angela Merkel, succesorul ei Olaf Scholz și liderii landurilor au discutat joi despre măsuri privind lupta anti-COVID.

Aceștia au decis că persoanelor nevaccinate le vor fi aplicate restricții suplimentare. Cei nevaccinați nu vor putea intra în majoritatea magazinelor, cu excepția celor alimentare și a farmaciilor.  

Persoanele nevaccinate vor avea restricții în ceea ce privește întâlnirile cu alte persoane.

Intrarea în magazine, restaurante, muzee și cinematografe va fi permisă doar celor vaccinați și celor trecuți prin boală.

În zonele în care rata de incidență e mai mare de 350 se închid cluburile de noapte.

Bundestag urmează să voteze o lege privind vaccinarea obligatorie la începutul anului viitor. 

După reuniune, Merkel a declarat că o comisie de etică va face propuneri privind vaccinarea obligatorie, scrie Deutsche Welle. 

Până acum, în Europa, doar Austria a mai anunțat că va face obligatorie vaccinarea, începând cu februarie anul viitor.

Olaf Scholz, care va fi votat cancelar pe 8 decembrie, a declarat că vaccinarea reprezintă „ieșirea din criză”. „Dacă am fi avut o rată mai mare de vaccinare, nu am fi discutat acum despre asta”, a spus politicianul social-democrat, care s-a pronunțat de mai multe ori în favoarea vaccinării.

Și șeful liberalilor, Christian Lindner, a declarat, într-un interviu pentru FAZ, că tinde spre susținerea unei vaccinări obligatorii. Lindner va fi ministru al finanțelor în viitorul guvern.

Aproape 69% dintre germani s-au vaccinat cu schema completă, una dintre cele mai mici rate din Europa de Vest. 

În ultimele săptămâni, numărul infectărilor a atins cifre record, experții avertizând că până la Crăciun în unitățile de terapie intensivă ar putea fi până la 6.000 de persoane.

Joi au fost raportate 74.000 de cazuri noi, o cifră mult mai mare față de anul trecut. Pe de altă parte, numărul deceselor e mai scăzut față de 2020.