Guvernul de la Berlin și premierii celor 16 landuri au decis prelungirea lockdown-ului până la 7 martie. Școlile pot fi deschise înainte de această dată.

Germania se află în lockdown din noiembrie anul trecut, dar situația pandemică a determinat autoritățile să extindă carantina și după 14 februarie. Deși numărul de cazuri noi e în scădere, Guvernul e îngrijorat de creșterea numărului de infectări cu noile tulpini. 

După reuniunea de miercuri, premierul landului Saxonia Michael Kretschmer a declarat că se poate discuta de relaxarea restricțiilor, dacă numărul cazurilor noi e mai mic de 35 la 100.000 de locuitori în decurs de șapte zile.

Cancelarul Angela Merkel și liderii celor 16 landuri se vor întâlni pe 3 martie pentru a evalua măsurile de combatere a pandemiei de COVID-19.

Școlile și centrele after-school trebuie să fie primele care vor fi redeschise ”în mod gradual”, dar decizia aparține fiecărui land.

De asemenea, saloanele de înfrumusețare vor putea să funcționeze din nou începând cu 1 martie, cu condiția unor reguli igienice riguroase.

Restricțiile în vigoare:

- toate magazinele și serviciile non-esențiale rămân închise

- oamenii trebuie să poate măști medicale în magazine și în mijloacele de transport în comun

- unde e posibil, angajatorii trebuie să le permită angajaților să lucreze de acasă, până pe 15 martie

- întâlnirile private sunt restricționate la o singură persoană

- școlile funcționează în sistem online. 

Decizia prelungirii carantinei a fost luată din cauza noilor tulpini, mai agresive, ale virusului.

Joi dimineața, Angela Merkel a făcut apel, de la tribuna Bundestag, la germani să fie ”extrem de precauți” și a avertizat în legătură cu ”pericolul” reprezentat de noile tulpini, relatează DW.

Cancelarul a precizat că Germania a gestionat bine primul val al pandemiei, dar pe urmă a slăbit atenția.

Institutul Robert Koch a raportat joi peste 10.200 de cazuri noi de îmbolnăvire și 666 de decese în ultimile 24 de ore.

În jur de 2,4 milioane de germani au primit prima doză de vaccin - 2,9% din populație - și 1,1 milioane (1,3%) - ambele doze.