Opinia publică susține vaccinarea obligatorie, la fel unii oficiali. Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-9 rămâne însă o chestiune dificilă în Germania.

Valul 4 al pandemiei este unul dur în Germania, pe fondul apropierii iernii, iar rata de vaccinare - 68%, mai mică față de media de vaccinare - nu este suficientă pentru a face față situației actuale.

Un sondaj recent realizat de institutul Civey, la comanda Spiegel, arată că o mare majoritate a germanilor ar sprijini vaccinarea obligatorie, după ce Austria a anunțat că din februarie anul viitor va impune vaccinarea tuturor. 72% sunt în favoarea unei astfel de măsuri, iar 20% se opun. Cei care nu doresc sunt majoritar susținători ai AfD. 

Problema vaccinării obligatorii nu este doar o chestiune legală, a declarat pentru Deutschlandfunk ministrul sănătății, Jens Spahn. Este vorba despre relația dintre cetățeni și stat, despre libertate și responsabilitate. Este adevărat că există o obligație morală de a fi vaccinat. Dar este important să ne gândim la ce înseamnă pentru libertate dacă statul ordonă vaccinarea pentru toată lumea, crede oficialul german.

Politicianul CDU se întreabă și ce s-ar întâmpla dacă statul ar aplica amenzi, caz în care sunt avantajați cei cu venituri mai mari. ”Ar putea merge la închisoare cei care nu au bani?”, se întreabă Spahn.

Altfel, ministrul sănătății i-a îndemnat pe germani să se vaccineze.

”Până la sfârșitul acestei ierni, aproape toți oamenii din Germania vor fi vaccinați, vindecați sau morți”, a spus el, recunoscând că afirmația ar putea fi considerată cinică.

Spahn a mai spus că vaccinarea obligatorie nu ar duce la ”spargerea” valului 4.

Friedrich Merz, candidat la conducerea CDU, are o opinie similară: ”Ar dura săptămâni sau luni până ar putea intra în vigoare vaccinarea obligatorie”.

Merz este sceptic și cu privire la constituționalitatea unei astfel de decizii. În plus, e dificil de aplicat măsura în cazul celor care ”refuză în mod constant”, notează Deutsche Welle. 

Premierul din Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, consideră că vaccinarea obligatorie este o măsură necesară pentru a scăpa de pandemie și nu crede că acest pas este neconstituțional. ”Considerăm că este necesar, pentru că altfel pur și simplu nu putem ieși din această pandemie și trebuie să ne restrângem continuu libertățile civile”, a declarat el la postul ZDF.

Președinta Consiliului Bisericii Evanghelice din Germania (EKD), Annette Kurschus, pledează și ea pentru vaccinarea obligatorie: ”Ne aflăm într-o situație în care tot acest dus-întors costă vieți omenești în fiecare zi”. 

Specialistul în drept constituțional Ulrich Battis, de la Universitatea Humboldt din Berlin, e de părere că vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 e acoperită de Legea fundamentală. ”Vaccinarea obligatorie este absolut justificabilă, pentru a putea proteja viețile altor oameni”, a explicat el pentru ”Neue Osnabrücker Zeitung”.

Potrivit datelor Institutului Robert Koch (RKI), 68% din populația Germaniei este în prezent vaccinată cu schema completă și 70,5% cu o doză. 

RKI a anunțat marți dimineață 45.326 de cazuri noi de infectare. Cele mai afectate sunt landurile din sud-estul țării. 

Unul dintre cele mai afectate e cel mai mare land, Bavaria, unde au fost anulate târgurile de Crăciun în districtele cu rată mare de incidență. În alte părți, precum Aachen, oraș la granița cu Belgia și Olanda, vor fi mai puține permise mai puține căsuțe de lemn și numărul vizitatorilor va fi limitat.

Cum la nivel federal impunerea de noi restricții e mai complicată în condițiile în care există un guvern interimar, autoritățile din unele landuri (Bavaria, Baden-Württemberg, Berlin, Brandenburg, Turingia, Mecklenburg-Vorpommern, Saxonia Inferioară sau Hamburg) au început să se gândească la noi restricții, relatează Welt Online.