Unele landuri germane încetinesc campania de vaccinare în weekendul lung prilejuit de Paștele catolic și protestant, invocând probleme logistice și de aprovizionare.

În perioada 2-5 aprilie, magazinele sunt închise, livrarea și transportul mărfurilor iau o pauză. Unele landuri opresc și campania de vaccinare, notează Deutsche Welle.

Campania de vaccinare în Germania e în responsabilitatea landurilor, astfel că nu există reguli comune. Cel puțin șapte landuri intenționează să reducă numărul vaccinărilor sau să închidă centrele de vaccinare în această perioadă.

În timp ce la Berlin centrele de vaccinare vor funcționa normal în această perioadă (9:00-19:00), în landul Saarland nu vor fi deschise duminică. 

Potrivit datelor Ministerului sănătății, landurile germane au primit aproape 16 milioane de doze până la finalul lunii martie. 13,5 milioane au fost administrate, iar restul sunt alocate pentru rapel și pentru cei care nu au venit, deși aveau programare.

În următoarele zile vor fi primite alte trei milioane de doze, le-a spus ministrul sănătății Jens Spahn colegilor de partid, la o ședință de la începutul acestei săptămâni. În aprilie sunt așteptate 15 milioane de doze. Asta va permite ca vaccinarea să se facă non-stop, inclusiv în perioada sărbătorilor pascale, spune Spahn, în timp ce landurile se plâng că nu au suficiente vaccinuri.

Janosch Dahmen, medic și parlamentar din partea Verzilor, susține că Guvernul de la Berlin trebuie să gestioneze mai bine criza, părere împărtășită tot mai mult de oameni nemulțumiți de modul în care se derulează campania de vaccinare.

Chiar și cancelara Angela Merkel a recunoscut recent că viteza și flexibilitatea nu sunt punctele forte ale Germaniei.

11,6% din germani au primit cel puțin prima doză, aceasta fiind și media europeană. Alte state membre mari, precum Spania și Italia, au un procent mai mare, în timp ce Franța vine din urmă.

Pierderea încrederii

Doar o cincime din germani cred că autoritățile vor reuși să vaccineze întreaga populație adultă până la finalul verii, potrivit unui sondaj realizat de INSA pentru Bild.

Angela Merkel este tot mai criticată pentru că nu a reușit să prezinte un plan pentru a opri creșterea infectărilor. La rândul ei, cancelara acuză lipsa de cooperare a premierilor de land pentru gestionarea din ce în ce mai haotică a crizei.

Miercuri, premierul bavarez Markus Soder și cel din Baden-Wurttemberg Winfried Kretschmann, două landuri din sud unde numărul cazurilor este ridicat, au cerut, într-o scrisoare publică, celorlalți lideri să reintroducă măsuri mai stricte pentru a ține sub control evoluția virusului.

Joi, autoritățile din Berlin au decis înăsprirea restricțiilor, începând de vineri.

Astfel, oamenii au voie să iasă doar singuri sau câte doi între orele 21:00 și 5:00.

După Paște, vor fi înăsprite și regulile privind reuniunile în interior: doar membri ai unei singure gospodării și o persoană din exterior vor putea să se întâlnească.

Vizitele nu vor fi permise între orele 21:00 și 5:00.

Și Hamburg a anunțat miercuri noi restricții.

Începând de vineri, se aplică restricții de circulație între orele 21:00 și 5:00, a anunțat primarul Peter Tschentscher. Excepții: pentru a merge la muncă și urgențe medicale. Locuitorii din Hamburg pot face jogging doar în apropierea locuinței.

În landul Brandenburg, circulația nu e posibilă între 22:00 și 5:00. 

După vacanța de Paște, în Saxonia Inferioară se vor putea duce la școală doar copiii cu un test negativ.

Potrivit Tagesspiegel, copiii vor face câte două teste săptămânal.

Joi, au fost  anunțate 24.300 de cazuri noi  - cel mai mare număr din 14 ianuarie - și 201 de decese.

Medicii de la terapie intensivă solicită o carantină dură la nivel federal timp de două săptămâni, pentru a preveni colapsul sistemului sanitar.

Încrederea a fost afectată și de decizia de a opri vaccinările cu AstraZeneca la un moment dat, alături de alte state membre UE, și, mai recent, de a limita folosirea vaccinului la anumite categorii de persoane, după raportarea unor cazuri de tromboză.

În încercarea de a mai drege busuiocul, președinte Frank-Walter Steinmeier (65 de ani) s-a vaccinat joi cu AstraZeneca. Întrebată în două rânduri, și Merkel a precizat că s-ar vaccina cu serul produs de compania anglo-suedeză.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a precizat că nu a identificat deocamdată niciun factor de risc, cum ar fi vârsta, sexul sau tulburări de coagulare a sângelui, după ce au fost raportate mai multe cazuri de tromboză raportate după vaccinarea cu AstraZeneca. Investigațiile continuă.

Franța intră din nou în carantină, președintele Emmanuel Macron anunțând inclusiv închiderea școlilor timp de trei săptămâni.

Se aplică restricții de circulație de la ora 19:00, precum și închiderea anumitor centre comerciale.

Ministrul sănătății Olivier Veran spune că Franța ar putea atinge vârful celui de-al treilea val al pandemiei COVID-19 în șapte până la 10 zile.

Cazurile noi zilnice de COVID-19 s-au dublat din februarie, până la o medie de aproape 40.000 de cazuri.

Organizația Mondială a Sănătății a criticat lentoarea vaccinării în Europa, susținând că are ca efect "prelungirea pandemiei".

Un exemplu pozitiv este cel al Danemarcei, unde campania de vaccinare s-a derulat foarte bine - până la sfârșitul lui mai vor fi vaccinați toți danezii peste 50 de ani, astfel că autoritățile încep relaxarea măsurilor.

După Paște, frizeriile și alte servicii similare vor fi redeschise în toată țara. În școlile primare copiii sunt deja de ceva vreme în clase, urmează acum ca și restul elevilor să revină parțial la școală, alternativ cu cursurile online. Vor fi apoi redeschise treptat, la fiecare 14 zile, noi sectoare: terasele restaurantelor și cafenelelor, întocmai ca și muzeele și bibliotecile pot reveni la un program normal din 21 aprillie. Din 6 mai ar urma să fie reluată activitatea și în interiorul localelor, ca și în teatre și cinematografe, notează Deutsche Welle.