Multe state din vestul și nordul Europei au o imagine pozitivă în ceea ce privește capacitatea de organizare. Gestionarea pandemiei a scos la iveală o serie de probleme grave.

Germania: În primul val al pandemiei de Sars-CoV-2, Germania a fost lăudată pentru modul în care a combătut extinderea virusului. La un an de la debutul pandemiei, lucrurile s-au schimbat, în ultimele luni numărul cazurilor menținându-se ridicat.

Între premierii celor 16 landuri și cancelarul Angela Merkel au existat disensiuni privind modalitatea de limitare a pandemiei. Liderii landurilor au dorit un lockdown mai relaxat, în timp ce cancelara a pledat pentru măsuri mai stricte. La începutul lunii noiembrie, Institutul Robert Koch anunța pentru prima dată peste 20.000 de cazuri noi zilnic.

Între timp, numărul a mai scăzut, dar tot se menține ridicat (luni dimineață au fost raportate 12.497 de noi îmbolnăviri și 343 de decese în ultimele 24 de ore), relatează Deutsche Welle.

În general, în zilele de duminică și luni, numărul e mai redus. Vinerea trecută, Germania a înregistrat un număr record de decese de la debutul pandemiei - 1.188.

”Cancelara a avut dreptate și eu am greșit”, a declarat, într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung, Bodo Ramelow, premierul Turingiei, unul dintre cele mai afectate landuri. Michael Kretschmer, premierul unui alt land cu un număr ridicat de infectări - Saxonia - a declarat pentru Freie Presse din Chemnitz că, privind retrospectiv, ar fi fost mai bine să fi fost ”închisă” țara mult mai devreme.

După ce au petrecut sărbătorile sub semnul restricțiilor, germanii au de astăzi noi măsuri prin care autoritățile speră să combată extinderea pandemiei, mai ales că și campania de vaccinare a început cu stângul. 

Care sunt noile restricții

- întâlnirile private sunt limitate la membrii unei familii, plus o altă persoană

- cei care sosesc pe teritoriul german din zone cu risc crescut trebuie să aibă două teste negative, cu o carantină de cel puțin cinci zile, chiar dacă primul teste e negativ

- părinții primesc 10 zile de concediu în plus pentru a putea sta cu copiii (părinții singuri vor primi 20 de zile)

- rezidenților din zone cu o incidență a cazurilor de peste 200 la 100.000 de locuitori în decurs de 7 zile le-ar putea fi interzise călătoriile pe distanțe mai mari de 15 kilometri depărtare de casă, fără un motiv întemeiat.  

Ce restricții rămân în vigoare

- toate magazinele, serviciile non-esențiale și centrele de after-school rămân închise

- angajatorii sunt încurajați să le permită angajaților să lucreze de acasă pe cât de mult posibil.

- consumul de alcool nu este permis în spațiul public

- evenimentele religioase în biserici, sinagogi și moschei pot avea loc du respectarea măsurilor

- școlile și universitățile rămân și ele închise. 

Olanda: Autoritățile nu au recomandat purtarea măștilor în public, ele fiind obligatorii doar în mijloacele de transport în comun. Abia la sfârșitul lunii septembrie, Guvernul a emis o recomandare privind purtarea lor, iar de la 1 decembrie, anul trecut, măștile sunt obligatorii în spațiile publice închise. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le recomandă din iunie ca mijloc de combatere a pandemiilor.

Medicii și opoziția au criticat strategia de vaccinare a Guvernului, Olanda fiind ultima țară din UE care a început vaccinarea - pe 6 ianuarie (în timp ce restul statelor membre au început pe 27 decembrie).  

Suedia: Autoritățile suedeze au aplicat la începutul pandemiei cea mai controversată strategie. În locul unor măsuri coercitive, țara scandinavă s-a bazat în principal pe cooperarea populației și pe un proces natural de obținere a imunității de turmă.

În discursul de Crăciun, regele Carl Gustav al XVI-lea a recunoscut că strategia a eșuat, iar Parlamentul a adoptat o lege care-i conferă Guvernului puteri sporite pentru a lua măsuri de combatere a pandemiei, precum închiderea magazinelor.

Pandemia a fost gestionată prost și în Austria și Belgia, în timp ce Danemarca s-a descurcat bine până la episodul uciderii a milioane de nurci infectate cu Sars-CoV-2, de teama că acestea ar putea transmite virusul la oameni.